Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Negativna finansijska razlika

Za prvih šest mjeseci tekuće godine prihodi u budžetu Zeničko-dobojskog kantona iznosili su 117,2 miliona KM, a rashodi 120,6 miliona KM, što znači da je zabilježena negativna finansijska razlika od 3,4 miliona KM, izjavio je danas ministar finansija ZDK Mirsad Šaranović. On je na konferenciji za novinare u Zenici rekao da ova negativna razlika nije zabrinjavajuća, koliko teškoće u ubiranju prihoda, jer je realizacija u odnosu na planirana sredstava manja za oko 32 miliona KM.
“Ključni događaji, odnosno realizacija najvažnijih kapitalnih projekata, tek će uslijediti u drugom polugodištu, što će u konačnici odrediti finansijske efekte 2008. godine. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti održati stabilnost budžeta i pozitivno poslovati, kao što je bio slučaj i s prošlom godinom“, kazao je ministar Šaranović.
On je još jednom ukazao da tužbeni zahtjevi budžetskih korisnika opterećuju ukupne finansijske tokove, uz očekivanje da će se kroz pregovore sa sindikatima iskazati zajednička odgovornost kako bi se sačuvala finansijska stabilnost budžeta.
Izvještaj o izvršenju budžeta za period januar-juni 2008. godine razmatrala je na jučerašnjoj sjednici u Zenici Vlada ZDK, a biće upućen i na skupštinsku raspravu na jednu od narednih sjednica.