Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na prvoj naučnoj konferenciji o bosanskoj dolini piramida učešće potvrdilo oko 40 naučnika iz BiH i svijeta

U organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, Univerziteta u Cairu, Univerziteta Ein-Shams-Cairo, Schmidt instituta Ruske akademije nauka iz Moskve, Aleksandrijskog udruženja arheologa, Univerziteta u Zenici, Aleksandrijske biblioteke, Univerziteta u Mostaru i Ministarstva kulture AR Egipat, u Sarajevu će od 25. do 30. augusta biti održana Prva međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida. 

Predsjednik Konferencije je ugledni istraživač piramida, trostruki doktor arheoloških nauka Nabil Swelim iz Caira a na čelu Naučnog komiteta Konferencije bit će član Ruske akademije tehničkih nauka iz Moskve geofizičar Oleg Khavroshkin.
 
“Prisustvo na Konferenciji potvrdilo je oko četrdeset naučnika iz Egipta, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Velike Britanije, Rusije i Bosne i Hercegovine, koji će predstaviti trideset referata. Najbrojniji je tim iz Egipta sa sedamnaest vodećih arheologa, geologa i egiptologa na čelu s dva dekana vodećih arheoloških fakulteta u Cairu”, izjavio je Feni osnivač Fondacije Semir Osmanagić.

Na Konferenciji se očekuju prezentacije naučnih rezultata ispitivanja uzoraka iz Bosanske doline piramide. Vodeći geolozi i arheolozi Egipta izvršili su analize uzoraka kamenih ploča i blokova s piramida i o tome će obavjestiti svjetsku javnost. Njima će se pridružiti i profesor Ibrahim Pašić s Univerziteta u Zenici koji je laboratorijski ispitivao ploče pješčara na Bosanskoj piramidi Mjeseca kao i profesor Husnija Resulović koji je izvršio analizu karakteristika i starosti tla koji prekriva piramide.

“Posebnu pažnju svakako će privući ugledni naučnici iz Silesijskog Instituta iz Poljske koji su radili radiokarbonsku analizu organskog materijala iz podzemnih tunela Ravne i kako se očekuje, rezultati će biti senzacionalni”, kazao je Osmanagić. 

Specijalni gost Konferencije je osnivač moderne Biblioteke u Aleksandriji, čuveni historičar i arheolog dr. Mostafa El Abbadi.

Sva predavanja i diskusije na Konferenciji će biti otvorena za javnost.

(Fena)