Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Prihodi ostvareni u visini 80 posto u odnosu na plan

Ministar finansija ZDK Mirsad Šaranović saopćio je da su prihodi u Bužetu ZDK u prvih pet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu oko 80 posto u odnosu na plan za 2008. Uprkos slabijoj realizaciji prihoda i očekivanom dodatnom smanjenju prihoda u narednom periodu, ministar Šaranović je izrazio nadu da će i ova godina biti završena pozitivno.
 

«Preko 75 prihoda u budžetu odnosi se na indirektne poreze, zbog čega u narednom periodu očekujemo novi pad prihoda u kantonalnom bužetu. No, uprkos tome, a zahvaljujući racionalnoj potrošnji, smatram da pozitivno poslovanje neće biti upitno», kazao je Šaranović. On je ukazao i na brojne faktore koji usložnjavaju planiranje i poslovanje budžeta, među kojima su najbitnije tužbe korisnika budžeta za nepoštivanje kolektivnih ugovora. Jedan od otežavajućih faktora jeste i činjenica da se kolektivni ugovori usaglašavaju na nivou FBiH, a za visinu minimalnih primanja uzimaju ekonomske mogućnosti najjačih kantona.

 

Premijer Miralem Galijašević saopćio je da su prihodi u prvih pet mjeseci ipak veći za devet posto u odnosu na isti period prošle godine, te je izrazio nadu da će budžet u ovoj godini biti veći za šest posto u odnosu na prošlogodišnji.

«Uprkos manjem ostvarenju prihoda, Budžet ZDK je i dalje likvidan», istakao je Galijašević. (Zeda)