Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RK Vema propada već 16 godina – menadžment još uvijek u dilemi da li je i kako privatizovati

Sudbina RK Vema ponovno je postala temom razgovora među visočanima, posebno nakon otvaranja ljetne bašte ispred ulaza u ovu nakadašnju ljepoticu, sinonimom procvata trgovine u Visokom.

Uz prepunu se  ljetnu se baštu vratio i nekadašnji izgled ove robne kuće(za one malo starije op.a)vreva, žamor i čini se miris prošlih vremena. Ali ne vrijedi živjeti u prošlosti, niti od sjećanja…

Za svaku je pohvalu dobra ideja iskusnog visočkog ugostitelja da baš na ovoj lokaciji otvori ljetnu baštu.

Ali gdje su ljudi s idejama bili prije? Zar se cijeli prostor ove zgrade već odavno nije mogao dati pod zakup, a uporedo raditi na privatizaciji. Vjerovatno jeste, jer ni za današnje iznajmljivanje prostora nije bilo prepreka. Do sada bi se tim novcima uplatio bar dio doprinosa i poreza zaposlenih, a ko zna možda bi se i sudbina ove zgrade promijenila.

 

 

Jer od 2005.g. priča oko RK Vema se ne mijenja, posebno nakon završetka upravnog spora i pokušaja prodaje neposrednom pogodbom. I prvorangirani i drugorangirani ponuđači nisu prihvatili ponuđeni kupoprodajni ugovor, pa je pokušaj prodaje neposrednom pogodbom proglašen neuspješnim.

 

Nakon toga, Agencija za privatizaciju je u maju 2005.g. od preduzeća „Velepromet – maloprodaja“ dd Visoko tražila da se izjasni hoće li nastaviti postupak prodaje preduzeća metodom male privatizacije ili će korigovati rješenje o odobrenju početnog bilansa i programa privatizacije i pristupiti postupku velike privatizacije. Nakon četiri mjeseca Agenciji  je iz ovog preduzeća upućeno pismo  u kojem se navodi da  preduzeće „Velepromet – maloprodaja“ dd Visoko „ima dilema kako nastaviti privatizaciju i da li prije velike privatizacije provesti još neke prodaje u maloj privatizaciji“.

Kao razlog dilemama navodi se  očekivanje usvajanja Zakona o finansijskom restruktuiranju privrednih subjekata sa učešćem državnog kapitala koji su predmet privatizacije, a  čiji se nacrt nalazi u parlamentarnoj proceduri( od 2005.g op.a).

 

Prema ovome, preduzeće „Velepromet – maloprodaja“ dd Visoko još se  uvijek nije izjasnilo niti zauzelo stav i konačnu odluku o nastavku privatizacija. Menadžment ovog preduzeća  navedenim dopisom je zatražio i pomoć Agencije za privatizaciju ZDK, da li prodavati RK „Vema“ kao posebnu nekretninu u maloj privatizaciji, da li čekati donošenje zakona o restruktuiranju, odnosno kako provesti  postupak privatizacije, preduzeće u cjelini ili njegove dijelove.

 

Prema dopisu iz Agencije za privatizaciju ZDK u slučaju RK Vema, poštovat će se zakonska regulativa, pa će se provesti  postupak male privatizacije ili velike privatizacije, što je i Odluka organa upravljanja preduzeća „Velepromet maloprodaja“.

 

Dok se sve to ne desi, vrijeme čekanja na prodaju, odnosno kupovinu RK Vema, menadžment će prekratiti iznajmljivanjem prostora oko zgrade, što i nije loša ideja. Možda će  uskoro i prostor same zgrade biti dat na iznajmljivanje, za šta postoji više kvalitetnih prijedloga.

 

Šteta samo što se s iznajmljivanjem prostora nije počelo i ranije.