Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Menadžment „Elektroprivrede BiH“ prezentirao projekte u sjedištu Ze-do kantona

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona premijer Miralem Galijašević primio Amera Jerlagića, generalnog direktora Elektrptroprivrede BiH. Tema sastanka bila je prezentacija planova za izgradnju novih proizvodnih objekata Elektroprivrede na području Zeničko-dobojskog kantona. Radi se o projektima izgradnje Hidroelektrane Vranduk i bloka 8. Termoelektrane Kakanj. Tokom sastanka, predstavnici menadžmenta Elektroprivrede prezentirali su način izgradnje, finansijsku konstrukciju i ostale elemente ovih projekata. Izgradnjom ovih energetskih postrojenja na području Zeničko-dobojskog kantona značajnije bi se riješili ne samo problemi u snabdijevanju električnom energijom,već bi to bila i šansa za veće zapšošljavanje u lokalnim zajednicama gdje ovi projekti budu realizovani, istaknuto je tokom sastanka.


 

Nakon prezentacije, premijer Galijašević istakao je da ovi projekti trebaju biti zajednički jer su od izuzetne važnosti za Kanton,  a i za Elektroprivredu. U vezi s tim, potrebno je ove projekte na adekvatan način prezentirati lokalnoj zajednici koja će od njihove realizacije imati i najviše koristi u budućnosti.

 

Direktor Elektroprivrede, Amer Jerlagić istakao je da je upravo ta činjenica koristi za lokalnu zajednicu ono što čini ove projekte obostrano korisnim i opravdanim. Kad je u pitanju gradnja hidroelektrane Vranduk, njen kapacitet bi bio 120 metara kubnih u sekundi, izgradnja bi trajala četiri godine, a vrijednost projekta je oko 93 miliona KM. No, što je najvažnije, ova hidroelektrana bi bila rađena ambijentalnom tehnikom odnosno bila bi uklopljena u krajolik tako da ne postoji opasnost narušavanja ekološke ravnoteže. 

 

 

Press služba