Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Dani Kulina Bana” u Zenici, a crkva i nadgrobna ploča Kulina Bana u Visokom!?

Jako je pohvalno i izuzetno važno za BiH da ima neko ko se brine o baštinjenju Kuilna Bana za čije vladavine je u Bosni bilo i “dobrijeh dana”. Međutim otužno je da u Visokom nema niko ko se brine o istom. Za one koji još uvijek ne znaju, prema jako ozbiljnim istorijskim tvrdnjama “Povelja Kulina Bana” je pisana u Visokom, istorijski fakt je nadgrobna ploča Kulina Bana pronađena u Muhašinovićima, današnja sramota je da se u Visokom jako malo zna o tome, da nema ulice koja nosi ime Kulina Bana i istina ima jedna osnovna škola koja se zove “Kulin Ban”, a koja se nekad zvala po narodnom heroju Ognjenu Prici.

Zašto odjednom pišemo o ovome, zato što nas Zenica uči kako bi se trebali odnositi prema sebi, svojoj istoriji i svom identitetu. Naime, u Zenici je u sklopu dana muzeja održana manifestacija pod nazivom “Dani Kulina Bana”, a organizatori su bili međunarodna fondacija “Kulin Ban” i zenički muzej. Da podsjetim, Zenica je dobila muzej tek prošle godine, Visoko ima muzej dugi niz godina. U Zenici kažu da je kroz Bilino polje ime Kulina Bana najdirektnije vezano za Zenicu!? Ako je Kulinova crkva bila u Visokom i ako je “Povelja” pisana u Visokom, za što je onda Visoko vezano glede Kulina Bana!?

Očito je da se ovdje ne radi o Visokom i njegovom odnosu prema Kulinu Banu, ovdje se radi o nesposobnosti onih koji primaju platu sa budžeta od novca poreznih obveznika i koji se bave muzejskom djelatnosti i privatlukom unutar nje. Zeničani su na jako lijep način obilježili 18. maj “Dan Muzeja” i posvetili ga Kulinu Banu, promovisali su knjigu “Ban Kulin po drugi put među Bosancima” grupe autora te film o Kulinu Banu autora Zehrudina Isakovića.

A kako je u Visokom pored Kulina, Tvrtka, Univerziteta u Moštru, Piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Ljubavi, Kung Fua, Bruca Lee-a, obilježen ovaj dan? Vjerovatno će iduće godine na Palama u porodičnoj kući Radovana Karadžića dostojno biti obilježen i datum krunisanja najvećeg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, bez obzira što mu je grobno i krunidbeno mjesto također u Visokom!