Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnička sramota ili vijećnička bruka ili vijećnička interpelacija

Jednom davno u jednom selu bio jedan ćumez u kojem su sve koke nosile kockasta jaja. Ali jednojutro kokodakala kokoš jer je snijela jaje jajastog oblika. Sve se kokošiokupile i suze lile smijući se kolegici jer je snijela jaje neobičnog jajastogoblika. Smijale se i smijale sve dok im jedna gospođa ne reče da jaja i trebajubiti jajastog a ne kockastog oblika.

Davno su ljudi rekli da nije sramota ne znati nešto. Nije toni blizu tragičnog naročito ako se radi o neznanju običnog čovjeka. Nikadranije ali niti nekad poslije vjerovatno neće se roditi čovjek koji će znatisve…nema čovjeka koji sve zna…ali bi trebalo znati da čovjek pojedinac nijemjerilo znanja bilo koje vrste. Tako kada se pojavi čovjek ili žena kojakoristi neki «novi» izraz to ne znači da ona zna sve ali očigledno zna neštoviše. Nije tragično što većina ili možda svi članovi Općinskog vijeća ne znajušta je interpelacija. Tragedija je u tome što se ismijava vijećnica koja jepokrenula interpelaciju. Tragedija je u i tome što se od svog neznanja pravicirkus pa se s podsmjehom gleda na vijećnicu koja iznalazi razne mogućnosti upokušaju da se nešto uradi. 

Šta se zapravo desilo?! Vijećnica Jasmina Zubić pokrenula jeinterpelaciju. Međutim većina vijećnika nije ni znala šta je interpelacija,niti su, čini se, bili upoznati s ovom mogućnošću ili su tu mogućnost umeđuvremenu zaboravili. Neki su se čak s podsmijehom osvrnuli na istupvijećnice Zubić.  Poslije, kada je utvrđeno(pod još uvijek ne razjašnjenim okolnostima) da izraz «interpelacija» zaistapostoji i da je to institucija upita s obavezom rješavanja problema, vijećnicisu prihvatili i uputili interpelaciju.

interpelacija (lat.) – pitanje upućeno ministru uparlamentu, obično u vezi sa nekim događajem ili procesom; upadica (iz publikegovorniku)

…i naravno nije sramota ne znati, sramota je svom se neznanjusmijati…

Upit upravljen u parlamentu na ministra, obično u vezi sa nekimdogađajem ili procesom. Njom se pokreću određena pitanja i traži rješavanje.Ako se prihvati, vlada je dužna postupiti po njoj. Interpelacijom se može odvlade tražiti pripremanje zakonskog projekta ili druge odluke u ciljupoduzimanja mjera radi saniranja stanja na koje se ukazuje. www.fmt.gov.ba