Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održavanje grobnih mjesta umrlih uskoro na račun općine – zašto je izvještaj JKP “Gradska groblja” Visoko sakriven od medija i javnosti?

Ukoliko bude dovoljno finansijskih sredstava iz prihoda od komunalne naknade, građani općine Visoko ubuduće neće plaćati godišnju naplatu od 11 KM za održavanje grobnih mjesta umrlih iz njihovih porodica. To je zaključak koji su vijećnici usvojili na prijedlog vijećnice Jasmine Zubić na posljednjoj sjednici OV Visoko.

„S obzirom da je donešena Odluka o naplati komunalne naknade, smatram da je to naplaćivanje po dva osnova. Zato sam dala prijedlog da se prihodi od komunalnih naknada  zamjene po ovom osnovu.“ – izjavila je Jasmina Zubić za Radio Q.

Zaključak je usvojen uz napomenu da će načelnik općine Visoko, Munib Alibegović provjeriti kolika su prihodi općine po osnovu komunalne naknade, te će  dati svoje mišljenje je li moguće građane osloboditi plaćanja godišnje naknade za održavanje grobnog mjesta umrlih iz njihove porodice.

Prema nezvaničnim informacijama izvještaj o radu i poslovanju JKP “Gradska groblja” Visoko nisu trebali podržati vijećnici SDA, međutim nekoliko telefonskih poziva rano ujutro u subotu 11.maja ipak je promijenilo način glasanja.

Na pitanje  zašto je izvještaj o radu i poslovanju JKP „Gradska groblja“ Visoko i radu Upravnog odbora preduzeća bio nedostupan novinarima na uvid,  Zubićeva je odgovorila da ne zna zašto bi  izvještaj bilo kojeg javnog preduzeća mogao biti nedostupan novinarima, a samim tim i javnosti.

„Mislim da tu ne bi trebalo biti nekih tajni, jer mi smo to razmatrali u komisiji za društveni nadzor sasvim otvoreno, zaista ne vidim ni jedan pravni razlog zašto taj izvještaj ne bio bio dostupan novinarima i javnosti“ – izjavila je Zubićeva.

To ni nama nije jasno, ali s obzirom da smo od predsjednika UO ovog preduzeća Sabahudina Ahića dobili izjavu da se radi o „službenoj tajni“, pretpostavljamo da taj pojam znači puno za rad ovog javnog preduzeća. Nije nam jasno zašto javnost ne bi trebala biti detaljnije upoznata  s njihovim radom i poslovanjem uzimajući u obzir da je i nezavisna revizorska kuća Revicos d.o.o Zenica ovaj izvještaj ocijenila objektivnim i realnim i u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH.