Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dnevni centar Visoko nastavlja saradnju sa njemačkim organizacijama

dc posjetaU četvrtak i petak, 08. i 09. 04. 2015. godine Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom bio je domaćin predstavnicima partnerskih organizacija Terra– Tech Förderprojekte i Lebenshilfe Plauen. Dugogodišnja saradnja i odnos partnerskih organizacija Udruženja „Humanost societas humanitatis“ iz Zenice nastavlja se i podržava kroz ovakav vid saradnje i praćenja rada već dvogodišnjeg rada Dnevnog centra. Predstavnici organizacija imali su priliku da se upoznaju sa radom Centra i napretkom koji je postignut od zadnje posjete u prošloj godini. Gospodin Andreas Schönemann, predstavnik organizacije Terra – Tech Förderprojekte, iskazao je što njihova organizacija podržava rad Centra od otvaranja i istaknuo važnost postojanjaovakve ustanove na ovim prostorima. 

Gospodin DietrichKazmierzak, menadžer Lebenshilfe Plauen, prilikom hospitiranja u grupama i upoznavanja sa radom Centra dao je svoju podršku i skrenuo važnost održavanja standarda i kvalitete koji se primjenjuju u radu sa korisnicima u Dnevnom Centru u Visokom.

Prilikom sastanka rukovodstva i stučnog tima Centra sa predstavnicima partnerskih organizacija zaključeno je da je Dnevni centar za djecu i odrasle potrebe nalazi pred velikim korakom s obzirom da se faza pilot projekta, pod vodstvom Udruženja Humanost iz Zenice završava sa krajem 2015. godine, te da će Centar preći pod nadležnost kantonalne Javne ustanove za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama koja u svom sastavu već ima Centar za ranu intervenciju. Istaknuto je da je ovaj proces podržan od strane partnerskih organizacija i njemačke Vlade koja je svoju podršku pružala i od samog početka. Saradnja će se nastaviti kroz posjetu partnerskim organizacijama u Njemačkoj i doedukaciju stručnog kadra Centra.

Pored toga, Dnevni centar je u petak 03.04.2015. godine upriličio i Dan otvorenih vrata gdje se javnost mogla upoznati sa radom ovog Centra. Korisnici Centra pripremili su priredbu „Naš mali cirkus“ koja je oduševila sve posjetitelje ove manifestacije.