Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policijski komesar posjetio Župni ured Župe sv. Josipa u Zenici

MUP Župa

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je 03.04, sa saradnicima, komandirima policijskih stanica Centar i Crkvice, posjetio je Župni ured Župe sv. Josipa u Zenici, gdje su im domaćini bili župnici zeničkih župa: velečasni Vladimir Pranjić, te velečasni Anto Dominković i fra Zdravko Anđić.

Na prigodnom sastanku koji je tom prilikom održan razgovaralo se o pitanjima bezbjednosti svih građana na području Zeničko-dobojskog kantona, a naročito sa aspekta bezbjednosti vjerskih objekata i vjernika. Župnici su tokom razgovora istakli zadovoljstvo posjetom, te ukazali na veoma dobru saradnju koja se u proteklom periodu ostvarivala sa nadležnim policijskim stanicama i generalno sa svim policijskim službenicima na terenu. U nastavku sastanka je konstatovano da je značaj policijskih struktura, kada je u pitanju segment sigurnosti građana, imovine, pa i vjerskih objekata, primaran i najbitniji, ali da u tom kontekstu ne treba zanemariti ni veliki značaj rada i djelovanja vjerskih službenika, u smislu pridržavanja moralnih i etičkih načela od strane vjernika, te ukazivanja vjernicima na građansku i vjersku obavezu doličnog ponašanja i poštivanja svih važećih zakonskih i vjerskih propisa, odnosno ponašanja koje isključuje bilo kakvu vrstu nasilja, otuđenja imovine, prevare, nanošenja fizičke i psihičke boli i slčno. Sve su to, kako je zaključeno, primjeri kako se građani i vjernici ne bi trebali ponašati.

Policijski komesar Šut je takođe izrazio zadovoljstvo posjetom, te ukazao na potrebu konstantne saradnje i komunikacije policije sa svim subjektima u društvu, a naročito sa predstavnicima vjerskih institucija koje imaju veoma značajno mjesto u našim zajednicama. Također je iskoristio priliku da čestita župnicima i njihovim župljanima predstojeći vjerski blagdan Uskrs, sa željom da isti provedu u miru i blagostanju, te ukazao na činjenicu da on lično, kao i svi policijski službenici ovog Ministarstva, stoje na raspolaganju svim predstavnicima vjerskih institucija, sa ciljem rješavanja određenih situacija i problema, te iskazao spremnost za nesebičnu podršku u radu i djelovanju Katoličke crkve u Zeničko-dobojskom kantonu.