Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zvanično: Visočanin Amir Zukić novi ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH

amir zukic visokoPredstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na svojoj sjednici potvrdio imenovanje nove Vlade FBiH sa 57 glasova za, 22 protiv i 5 suzdržanih. Osim stranaka parlamentarne većine, za novu Vladu glasali su i poslanici opozicione Bosanskohercegovačke stranke – Sefer Halilović. Protiv ovog saziva Vlade FBiH su se izjasnile, također, opozicione Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Naša stranka, a suzdržane su bile Stranka za BiH (SBiH) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990. 

Novi premijer FBiH Fadil Novalić i ministri su pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH položili svečanu zakletvu, čime je i službeno počeo da teče mandat nove federalne Vlade.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je, nakon polaganja zakletve članova nove Vlade FBiH, dao pauzu od jedan sat, poslije koje bi trebalo do počne vanredna sjednica ovog doma o budžetu FBiH za ovu godinu.  Prije potvrđivanja imenovanja Vlade FBiH u parlamentarnoj sali mogle su se čuti žestoke kritike opozicije na račun novoizabrane Vlade, odnosno rad parlamentarne većine koja je formirala vlast, ali i ekspozea koji je prethodno pred zastupnike iznio novi premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić. 

U naredne četiri godine na čelu Federalne vlade bit će Fadil Novalić, a činit će je: ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ BiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ BiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZ BiH), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA).

U novoj Vladi biti će i Elvira Ćemalović – Dilberović (SDA), ministrica obrazovanja i nauke, zatim Šemsudin Dedić (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar unutrašnjih poslova FBiH biti će Aljoša Čampara (SDA), a ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić (SDA).  Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Salko Bukvarević (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović. 

Imenovanju Vlade FBiH prethodilo je i kratko izlaganje ekspozea premijera Fadila Novalića koji je sačinjen u osam tačaka.

klix.ba/Visoko.co.ba