Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Skupština SDA Visoko 16.aprila bira između Halima Zukića i Nermina Kadrića, i možda nekog “gosta iznenađenja”

sda visoko prostorije s prozoraNeuobičajeno i “inovativno” Mjesni odbori SDA u Visokom, njih 26, svog predsjednika, zamjenika, članove i sve ostalo što je predviđeno unutarstranačkim izborima birat će, ne u svojim Mjesnim odborima nego, u Visokom. Stav Izvršnog odbora stranke sa sastanka održanom sinoć, a uz preporuku KO SDA ZDK jeste da se po ubrzanom postupku izvrše izbori po Mjesnim odborima kako bi se Skupština stranke mogla održati 16.04.2015.godine kada će OO SDA Visoko dobiti i novog/starog predsjednika. Sve su to predradnje za Kongres stranke koji je zakazan za 26.05.2015.godine u Sarajevu.

U novonastaloj situaciji ima još jedna interesantna stvar, ne samo da će članovi Mjesnih odbora sa kompletne općine Visoko morati dolaziti u Visoko da biraju svoje predstavnike, nego će im društvo praviti još po tri Mjesna odbora. Naime, zbog stiske s vremenom odlučeno je da po četiri Mjesna odbora istog dana dolaze i glasaju pa se hipotetički može desiti da u istom trenutku 200 članova iz Moštra, 50 iz Podvinaca, 150 sa Buka i 100 iz Porječana treba tog dana da glasaju. Ovdje se postavlja pitanje koliko će članovima uopšte biti u interesu da dolaze u Visoko i uopšte glasaju i čiji je to interes od potencijalnih kandidata za predsjednika stranke?

Dakle, OO SDA Visoko će 16.04.2015.godine dobiti novog predsjednika stranke, Izvršni odbor kao i ostale organe stranke. Sadašnji Izvršni odbor je tim povodom imenovao i Komisiju za provedbu unutarstranačkih izbora na čelu sa Mugdimom Vrancem. Na Skupštini će tog 16.04., pravo glasa imati 80 delegata, njih 65 će činiti delegate Mjesnih odbora uz 15 članova sadašnjeg Izvršnog odbora koji imaju pravo glasa.

Interesantna je i računica prema kojoj se dodjeljuje broj delegata nekom Mjesnom odboru, u toj formuli konačni rezultat daje rezultat sa lokalnih izbora plus broj članova i na osnovu tog koeficijenta neki Mjesni odbor dobije broj delegata za Skupštinu sa pravom glasa. U ovoj računici prednjače Moštre, Gračanica i Stari grad sa po šest delegata, dok recimo ima i onih Mjesnih odbora koji po ovoj formuli nemaju niti jednog delegata. Na sastanku održanom sinoć bilo je inicijativa da se preformatira ovaj odnos snaga pa da se nekom Mjesnom odboru oduzme neki delegat i dodijeli nekom Mjesnom odboru koji nema niti jednog ili ima samo jednog delegata, međutim kako saznaje Visoko.co.ba članovi IO nisu našli kompromis po ovom pitanju.

Još uvijek nije ozvaničeno ko to u SDA Visoko ima ambicije da bude novi predsjednik. Pretpostaviti je da aktuelni predsjednik Halim Zukić svakako ima namjeru produžiti svoj lokalni politički život još četiri godine jer ima dosta neraščišćenih računa kako unutar vlastite stranke tako i na drugim poljima. Kao drugi i najozbiljniji protukandidat pojavljuje se Nermin Kadrić – Bucu, aktuelni član Izvršnog odbora i vlasnik firme BIOS, dok se stidljivo još uvijek iz defanzive nazire i zainteresovanost Emira Bešlagića jednog od utemeljitelja SDA u Visokom.

U svakom slučaju bit će vrlo interesantno posmatrati kako je to OO SDA Visoko uopšte zamislio da organizuje unutarstranačke izbore u kojima po četiri Mjesna odbora treba da dođu u Visoko isti dan da bi uopšte glasali i da li će to smatrati poniženjem obzirom da ne glasaju u mjestu u kojem su članovi i gdje žive. A zatim će posebno biti interesantno 16.04., kada predsjednik Skupštine saopšti rezultate prebrojanih glasova za predsjednika.

Ono što je izvjesno je da u narednih 20 dana predstoji snažna i jaka unutarstranačka borba između Zukića i Kadrića u lobiranju svakog od 80 delegata koje treba ubijediti zašto bi baš jedan od njih dvojice bio najbolji izbor za SDA Visoko u naredne 4 godine.