Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I za grb Visokog zatražena ocjena ustavnosti

grb visokoUstavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti grbova i simbola opština u Federaciji BiH /FBiH/, koju su zatražili poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH juče, prvog dana dvodnevne sjednice, zaključio da je nenadležan za rješavanje tog ustavno-sudskog spora i prvenstveno se bavio svojom nadležnošću, a usput je spomenuo i praksu entitetskih ustavnih sudova, prema kojima je nesporno da su oni nadležni za ovakvu vrstu sporova.

“Ustavni sud BiH osvrnuo se i na praksu entitetskih ustavnih sudova i zaključio da je, prema njihovoj praksi, sasvim efektivno obraćanje tim sudovima za utvrđivanje eventualne neustavnosti ovih simbola”, naglasio je Mijan i kao primjer naveo da je takva bila odluka Ustavnog suda Republike Srpske u pogledu simbola u Nevesinju.

Mijan pojašnjava da je Ustavni sud BiH svoju odluku uglavnom zasnovao na ustavnim odredbama da je nadležan za ocjenjivanje ustavnosti zakona i entitetskih ustava, a da su simboli koji su osporeni utvrđeni uglavnom u statutima opština i nekim drugim podzakonskim aktima što nije u nadležnosti Ustavnog suda BiH.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske zatražili su od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti 12 akata koji označavaju grbove i simbole pojedinih opština u Federaciji BiH.

Zahtjev poslanika Narodne skupštine Srpske odnosio se na ocjenu ustavnosti više odluka, među kojima su amandmani na Ustav Posavskog kantona i statuti opština u FBiH u pogledu simbola koji su njima utvrđeni, uz navode da grbovi, zastave i slični simboli ne odražavaju sve konstitutivne narode u ovim gradovima i opštinama u FBiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti poslanici Republike Srpske uputili su Ustavnom sudu BiH u novembru 2013. godine, a njime se traži da budu ocijenjene odluke o grbovima opština Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća, Kupres i Posavskog kantona.

Tadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao da je to prvi paket, pošto je većina obilježja lokalnih zajednica u FBiH problematična.

On je naglasio da se u tim obilježjima lokalnih zajednica nalaze vjerska ili jednonacionalna obilježja, poput polumjeseca, šahovnice, obrisa džamija u kojima se ne mogu prepoznati svi građani i narodi u BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti grbova opština i kantona u FBiH uslijedio je nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odlučio da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Ustavni sud BiH danas će nastaviti dvodnevnu sjednicu na čijem dnevnom redu su i godišnji izvještaj o izvršenju rashoda budžeta za 2014. godinu, te izvještaj o radu Ustavnog suda BiH za prošlu godinu.

Posted in BiH