Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Velika posjećenost na predavanju prof. dr. Besima Spahića o bh. kulturi

Besim Spahić u Visokom o kulturi SmallVečeras je, u organizaciji NVO Setup, a u Velikoj sali Općine Visoko, održano predavanje prof. dr. Besima Spahića na temu: “BH kultura – nedonošće političkih elita”. Predavanje je izazvalo veliku pažnju kod Visočana, što je rezultovalo u potpunosti ispunjenom Velikom salom u zgradi Općine Visoko.
Prof. dr. Spahić je, u sklopu svog jednosatnog predavanja u Visokom, vrlo jasno kazao ko smo, kako se odnosimo prema vlastitoj kulturi, gdje vodimo krvavo očuvanu državu, ko vodi tu državu i šta građani ove zemlje treba da urade i na koji način to da urade kako bi spriječili dalju propast kulture u BiH. Zanimljivo je to da je profesor Spahić izazvao mnogo različitih reakcija u auditorijumu koji je pratio ovo predavanje, te dok je većina odobravala ovaj, na šaljiv način interpretiran, kulturni kolaž u izvedbi uvaženog profesora, neki posjetioci su i napustili općinsku salu, negodujući i konstatujući kako je profesor pretjerao sa prevelikom upotrebom gotovo vulgarnih usporedbi.

Prof. dr Besim Spahić je rođen u Travniku 1953. godine, diplomirao je 1974. godine na Fakultetu političkih nauka “Veljko Vlahović”, na Odsjeku za žurnalistiku. Danas radi kao redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te je objavio preko dvadeset knjiga. Poznat je kao vrlo stručan, iskusan i vješt predavač kada su u pitanju različite teme, od stručnih do životnih, te je prepoznatljiv po svom zanimljivom načinu naracije kroz koji naglašava bitne činjenice u vezi sa životom u Bosni i Hercegovini, ali i šire. U svojim predavanjima oštro kritikuje sadašnje stanje u državi i poziva na prevazilaženje etno-religijske podijeljenosti.

 

Besim Spahić u Visokom o kulturi 1 Small