Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Košarkaši Visokog uknjižili novi poraz u Mostaru

KK Visoko 2014

Nakon poraza koji su Visočani pretrpjeli u prehodnom kolu košarkaške A2 lige – grupa jug, kada su nespretno izgubili na gostovanju kod ekipe KK “Goražde” i ovog puta košarkaši su upisali poraz koji ih je definitvno udaljio od prva dva mjesta koja vode u doigravanje, ali i otežao moguću borbu za treće mjesto. Ovog puta rezultat je glasio 83:67 u korist domaće ekipe KK “Spars Lokomotiva”, koja se trenutno nalazi na trećoj poziciji zbog lošije koš-razlike u odnosu na drugoplasiranu ekipu KK “Burch”
Prema informacijama koje smo mogli saznati od trenera Aždajića, u kratkom telefonskom razgovoru iz Mostara, desila se gotovo identična situacija iz prethodnog kola u Goraždu, kada su Visočani imali kontrolu i raspoloženje na terenu tokom tri četvrtine, da bi zatim protivnička ekipa napravila preokret u posljednjoj dionici. Naravno, glavni uzročnici ovakve igre jeste umor uzrokovan kratkom klupom Visočana, koji su na ovo gostovanje kod vrlo jake i neugodne ekipe Sparsa, pretendenta za naslov, otišli sa samo 7 igrača u rosteru, zbog čega su vjerovatno već u startu bili osuđeni na poraz.

No, izuzetno je zanimljiva ta simptomatičnost da se igra visočkih košarkaša u drugoj polusezoni, posebno u gostima, počinje raspadati na početku 4. četvrtine, da bi se zatim nesporazumima u ekipi, kao i raznim trzavicama na terenu potpuno raspala igra koja je donosila sjajan rezultat tokom većeg dijela utakmice. Ali, ovakav razvoj situacije na terenu je i razumljiv zbog manjka igrača i zbog odsustva nekih igrača koji su činili okosnicu ekipe, kao što su tri igrača iz centarske linije, koja sada gotovo i ne postoji kod Visočana.

Do kraja prvenstva ostala su još svega dva kola, a naredno kolo Visočani dočekuju nezgodnu ekipu Konjica, koja na tabeli kaska za visočkom ekipom samo zbog lošije koš-razlike. No, važno je napomenuti i to da igrači KK “Visoko” imaju blagu psihološku prednost i mogu popraviti svoj momentum u predzadnjem kolu jer su ovu ekipu ubjedljivo nadigrali u prvoj polusezoni, kada su je pobijedili sa visokih 21 razlike u Konjicu.