Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Posjeta delegacije razvojnog programa UNDP Vladi ZDK

UNDP kod Vlade ZDK SmallMiralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona i Đenana Čolaković, sekretar Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte razgovarali su u četvrtak, 19.03.2015. sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP): gđom. Aidom Laković-Hošo, ILDP projektnim menadžerom, g. Samirom Omerefendićem, rukovodiocem regionalne kancelarije i dr Nedimom Čelebićem, vođom ekspertnog tima, g. Faruk Hujić, ekspert za javne finansije. Cilj razgovora je bio da se osigura podrška daljnjoj konsolidaciji sistema strateškog planiranja na kantonalnom nivou, putem unapređenja vertikalne integracije u strateške i finansijske sisteme viših nivoa vlasti.

U saradnji sa UNDP-om, Vlada je pokrenula proces revizije Strategije razvoja u skladu sa Odlukom o pokretanju procesa revizije Strategije razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2016.-2020. godine kako bi se dobila integrirana Strategija metodološki usklađena sa EU standardiziranim pristupom iz koje će proizilaziti sektorske strategije, Dokument okvirnog budžeta, godišnji program rada Vlade, godišnji budžet Vlade i Program javnih investicija.

Vlada ZDK će i u budućem periodu osiguravati spremnost da se podrži uvođenje sistema za upravljanje razvojem u Kantonu i posvećenost svih kantonalnih institucija i podršku u jačanju neophodnog institucionalnog okvira koji će omogućiti osnaživanje funkcije razvojnog planiranja i upravljanja u Kantonu.

Nastaviće se saradnja u skladu sa Memorandum o razumjevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Vlade Zeničko-dobojskog kantona koji predstavlja okvir za saradnju u područjima od zajedničkog interesa: bolja uprava, smanjenje siromaštva kroz zapošljavanje i povećanje prihoda i integracija najugroženijih grupa u društvene i razvojne procese.