Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nalaz u Visokom

goran cakicEvo proljeća i ponovnih priča o tunelu Ravne, ali opet bez ikakvih nalaza, samo fantazija. Mnogi građani rade na poljima pa nije nikad čudno kad štogod nađu, bar sitnice, ali nas obraduju jer govore istinu. Srebro, čisto, ali interesantno jer je staro preko 2.000 godina. Potrudi li se iko da nađe porijeklo novčića ostane iznenađen kad sazna da je to novčić iz perioda Rima. Eto dobijemo podatak da je rimska legija nekad boravila ovdje, vjerovatno boravila u Visokom iz vremena sukoba s Batonom, Ilirom koji je bosnu branio u to doba. Svaki nalaz je dokaz kako istina ima smisla ako ispred tvrdnje stoji čvrst dokaz kao novčić pred nama. Vjerovati nalaz je svakako pozitivna tvrdnja oko koje više niko ne mora prosipat neistine.

mt_ignore: nalazi-visoko 2

mt_ignore: nalazi-visoko 4

Revers i avers novčića nađenog na Zbilju

Čiji je novčić nađen na Zbilju u Visokom, od čistog srebra, težak 2,97 grama, prečnika 15,3-15,4 mm, debljine 1,9mm, a nije uobičajen na našim terenima. Ima nešto novčića istog porjekla, većinom od bakra koji su slabog kvaliteta, a svi su nađeni ispod mjesta gdje je postojala rimska bogomolja.

mt_ignore: nalazi-visoko 1

Avers novčića nađen na drugom mjestu govori o prisustvu Rimske legije potvrđujući nalaz iz Visokog.

mt_ignore: nalazi-visoko 3mt_ignore: nalazi-visoko 5

Stariji nalaz sa istog lokaliteta, interesantan utoliko jer pokazuje par, muškarca i žene u zanosu i igri igre koja neodoljivo podsjeća na današnji tenis.

Oba nalaza su u privatnoj kolekciji.