Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tone pšenice u Klas dopremljene vozom

voz dovezao psenicu u klas patria3

Sarajlije koji žive u naselju Malta u blizini prehrambene kompanije Klas danas je prijatno iznenadio teretni voz, koji je dopremio pšenicu u pogone ove kompanije, piše bh. novinska agencija Patria.

Klas je jedna od najvećih prehrambenih kompanija u BiH, osnovana prije 113 godina. Ali, tokom rata u BiH njeni pogoni su skoro uništeni u potpunosti, a proizvodnja dovedena u pitanje. Voz koji je danas dopremio pšenicu u Klas Sarajlije je podsjetio na zlatna vremena, ali i dao nadu da se privreda u BiH ipak počinje oporavljati.

“Danas nam je stigao još jedan voz sa najkvalitetnijom pšenicom”, pohvalio se direktor Klasa Rusmir Hrvić na svom Facebook profilu.

Ponovni procvat Klas je počeo doživljavati od marta 2014. godine, kada je kompanija postala dio AS GROUP, najuspješnije bosanskohercegovačke prehrambene kompanije u čijoj grupaciji posluju i Vispak iz Visokog, Oaza iz Tešnja, Sprind Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače iz Tuzle, AS Jelah, Napredak Tešanj, Fortitudo Travnik, Vemal Tešanj…

U prvih deset mjeseci prošle godine Klas je povećao proizvodnju i prodaju brašna za čak 93 % u odnosu na isti period godine ranije, a kompanija je otvorila i nova tržišta u svijetu, piše Patria.