Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Promocija Vispakove džinovske Zlatne džezve u Austriji krajem marta

vispak slovenijaNakon zadnjih nekoliko godina uspješnog poslovanja visočke firme Vispak, koja je ostvarila značajan napredak u razvitku svojih proizvodnih pogona, uprava ove firme uporedo radi na promociji proizvoda kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i diljem regiona i svijeta. Naravno, najprepoznatljiviji brend ovog uspješnog privrednog giganta jeste domaća, bosanska kahva, odnosno, Zlatna džezva, što je i naziv za Vispakovu džinovsku džezvu koja ovu firmu čini prepoznatljivom u cijelom svijetu.

Za deset i po godina ova džezva je posjetila mnoge svjetske destinacije, obišavši tako kompletnu Europu, ali i predstavljajući našu državu na Svjetskoj izložbi Expo 2010 u Kini, kao i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Ova džezva je napravljena je 2004. godine od strane sarajevskog majstora Nasira Jabučara i njegovih saradnika, a iste godine je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća džezva na svijetu, u koju je, za jednu upotrebu, potrebno nasuti oko 65 kilograma kahve, a njen ukupni kapacitet je 650 litara što je jednako 8000 fildžana Vispakove kahve.
Do sada je u ovoj džezvi napravljeno više od 132.000 litara kahve, za što je utrošeno više od 13 tona kahve “Zlatna džezva”, ali je ova džezva pridobila simpatije mnogih ljudi koji su imali priliku da je vide i probaju Vispakovu kahvu, diljem svijeta. 

Vispakova džezva iz Ginisove knjige rekorda ovog puta će ići na novu mini-turneju na kojoj će predstavljati Vispak u Austriji, pa će tako 28. marta biti predstavljena u Linzu, 29. u Grazu, a zatim i 31. marta u glavnom gradu Beču.