Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na Dnevnom redu Općinskog vijeća najvažnije – snadbijevanje pitkom vodom i regulisanje komunalnog otpada

opcinsko vijece visoko za26. sjednica Općinskog vijeća Visoko će se održati 21.03.2015. godine (subota) u Velikoj sali Općine Visoko, sa početkom u 10 sati. Na ovoj sjednici općinski vijećnici raspravljati će o nizu tačaka, koje možete pogledati na kompletnom Dnevnom redu sjednice u nastavku teksta, a mi izdvajamo tri tačke za koje vjerujemo da će biti najzanimljivije i da će izazvati najviše polemike. 

Dakle, to su tačke 5., 6. i 7. (7a i 7b), u kojima će se govoriti o već dugogodišnjim problemima visočke općine sa snadbijevanjem pitkom vodom pojedinih dijelova općine, koji nemaju tu “privilegiju” pitke vode u svojim domovima, iako govorimo o ovom problemu u 21. stoljeću, kao i o problemu prikupljanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na području općine. Tačka 7 koja je podijeljena u dvije stavke biti će sigurno najzanimljivija jer govori o “Centru za upravljanje komunalnim otpadom sa pratećim sadržajem” ili tzv. Reciklažnom dvorištu, koje je u proteklih nekoliko dana izazvalo dosta polemika i reakcija kod mještana, ali i kod vladajućih partijskih struktura.
Također, ne treba zanemariti ni ostale tačke ove sjednice, budući da će velika večina istih govoriti o finansijama Općine Visoko i o korištenju određenih novačnih sredstava, koja su javno dobro i vlasništvo svih građana, što će u konačnici donijeti veoma zanimljivu sjednicu Općinskog vijeća Visoko.

Kompletan Dnevni red sjednice:

1. Izvod iz zapisnika sa 25. sjednice Općinskog vijeća Visoko.

2. Izvještaj o ostvarivanju politike Općine i aktivnostima Općinske načelnice i o radu Općinskih službi Općine Visoko u 2014. godini, sa izvještajem o rješavanju upravnih predmeta u 2014. godini.
IZVJESTILAC: Amra Babić, Općinska načelnica

3. Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Visoko u 2014. godini.
IZVJESTILAC: Melina Travančić-Hodžić, Općinski pravobranilac

4. Prijedlog Odluke o usvajanju programa novčanih poticaja za unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje.
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

5. Prijedlog odluke o izradi izvedbenog projekta snadbijevanja pitkom vodom cijelog područja općine Visoko, sa prijedlogom dinamike realizacije i finansiranja projekta.
IZVJESTILAC: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

6. Prijedlog odluke o izradi investiciono-tehničke dokumentacije za prikupljanje, odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji općine Visoko.
IZVJESTILAC: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

7. a) Prijedlog odluke o imenovanju pravnog subjekta koji će upravljati “Centrom za upravljanje komunalnim otpadom sa pratećim sadržajem” i biti nosilac kreditnog zaduženja.
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

7. b) Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Federalnom ministarstvu finansija za otplatu kredita za realizaciju projekta „Centar za upravljanje komunalnim otpadom sa pratećim sadržajem”.
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

8. Prijedlog odluke o reprogramu kreditnih obaveza prema Federalnom ministarstvu finansija.
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

9. Vijećnička pitanja i inicijative.