Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prestali razlozi za opstrukciju rada parlamenta

mehmedovic dzaferovicStav Tužilastva BiH o odbacivanju prijave protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina nije iznenađenje za zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića (SDA), jer, kako kaže, poznaje stvarni slijed događaja u tom periodu. 

– Sada su prestali razlozi za opstrukcije rada parlamenta BiH od  SNSD-a, iako mislim da je slučaj Džaferović samo povod a da je pozadina vezana za implementaciju izbornih rezultata, odnosno formiranje vlada na federalnom i državnom nivou – izjavio je Mehmedović za Fenu.

Ali, dodao je, njihovo ponašanje u daljem toku rada PSBiH će biti znak šta im je stvarna namjera. 

– Začuđujuće je, ipak, kako je Tužilastvo BiH u ovom slučaju reagovalo relativno brzo dok konačan stav o mom slučaju još nisu dali, iako su svi zakonom predviđeni rokovi prošli. Zlonamjerni bi rekli da to ima veze s kongresom SDA, ali u to ne želim da vjerujem – kaže Mehmedović.

Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podnio je Tužilaštvu BiH 16. februara prijavu protiv Mahmuljina i Džaferovića zbog sumnji o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, općina Zavidovići. Džaferović je u tom periodu obavljao dužnost načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica, a Mahmuljin komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH.

Fena/Visoko.co.ba/Foto:Oslobođenje