Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

«Uvođenje poslovne aplikacije Microsoft Dynamics NAV pokazao se kao odličan strateški potez»

as groupAS GROUP, jedna od vodećih bosanskohercegovačkih kompanija, se prije tri godine odlučila na zamjenu svog internog poslovnog rješenja i napravila je strateški korak ka uvođenju Microsoft Dynamics NAV – Microsoft poslovne aplikacije, koja spada u Enterprise Resource Planning (ERP) kategoriju proizvoda. Samo ime govori da je osnovna zadaća aplikacije da brine, optimizira i upravlja svim poslovnim procesima i resursima koji se u određenom poslovnom subjektu mogu susresti.

Ugovor s domaćom IT kompanijom BBS d.o.o. iz Sarajeva o projektu implementacije Microsoft Dynamics NAV, brand-name rješenja za upravljanje preduzećem, je sklopljen u momentu kada je AS GROUP zapošljavala 900 uposlenih, a implementacija ovog softverskog rješenja za upravljanje preduzećima je morala pratiti desetogodišnji plan razvoja ove kompanije.

Tri godine nakon uvođenja, Semir Sejdinović, menadžer za finansije i računovodstvo AS GROUP, u prvoj poslovnoj studiji iz BiH objavljenoj na globalnom Microsoft web site-u,  istakao je kako je uvođenje poslovne aplikacije, koja spada u kategoriju rješenja za upravljanje preduzećima ERP, ocijenjena unutar kompanije kao odličan strateški potez sa dugoročnim rezultatima za poslovanje cijele Grupacije. «Možemo sa sigurnošću reći da je odabir Microsoft-a i BBS d.o.o. kao partnera za implementaciju bila više nego ispravna poslovna odluka.  Microsoft Dynamics NAV je uspješno pratio naš razvojni plan i pomogao nam da na pravi način razvijemo naše brendove Zlatna džezva, Master, Kent, Zlatni puder, Bosanski lokum i druge te zauzmemo željeni udio na tržištu i unaprijedimo našu konkurentnost,“ kazao je Sejdinovići dodao da su uz pomoć Microsoft Dynamics NAV uspješno odgovorili na sve promjene i zahtjeve tržišta na veoma brz i fleksibilan način. 

AS GROUP posluje u okviru tri divizije: trgovačka, prehrambena i tekstilna, u okviru kojih posluju prehrambeno – trgovačka kompanija AS d.o.o. Jelah, zatim prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače – Tuzla, kao i tekstilne industrije Napredak d.d. Tešanj i Fortitudo d.o.o. Travnik, te kompanija za upravljanje nekretninama Vemal d.d. Tešanj. Grupacija zapošljava oko 2.800 radnika, sa tendencijom rasta u sve tri divizije.

Za kompaniju koja raste putem akvizicija ali bilježi i organski rast, Microsoft Dynamics NAV pruža neophodnu fleksibilnost i karakteristike koje su neophodne za integraciju novih kompanija u grupaciju.

Omar Krivošija, direktor Microsoft BIH je ovom prilikom izjavio:  „Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo tri godine nakon implementacije Microsoft Dynamics Nav u AS grupi  pratili njihov rast i razvoj, te vjerujem da je implementacija ovakvog poslovnog rješenja dala svoj doprinos razvoju AS grupe. Partnerstvo između AS grupe i BBS je još samo jedan dokaz kvaliteta bosanskohercegovačkih IT stručnjaka koji korištenjem savremenih rješenja pomažu svojim korisnicima da unaprijede poslovne procese i budu uspješniji u današnjem, izuzetno dinamičnom poslovnom okruženju. Poslovne aplikacije za ulogu imaju jednostavije i efikasnije upravljanje kompanijama, prepoznavanje trendova, pojednostavljenje odlučivanja i proaktivno reagiranje na sve tržišne promjene u cilju osiguravanja efikasnosti I konkurentnosti kompanije, a to je upravo ono što omogućava Microsoft Dynamic Nav.

Detalje o uspješnoj implementaciji ovog rješenja i rezultatima istog možete pročitati u studiji slučaja koja je objavljena na zvaničnoj stranici Microsoft korporacije https://customers.microsoft.com/Pages/CustomerStory.aspx?recid=17193.