Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježen 8.mart i početak kampanje “Jednakost za sve IV”

Podjela karanfiliDanas je  UG ORIV “Budi mi prijatelj” ispred gradskog Kina sa početkom u 12 sati izvršio tradicionalnu podjelu karanfila na Međunarodni dan žena sa porukama o stanju kakvom se nalaze žene Romkinje.

Kao što sigurno znate svake godine neformalna ženska romska mreža „Uspjeh“, obilježava mjesec dana ženskog romskog aktivizma. Ovu mrežu čini 9 članica ženskih romskih organizacija koje su u svom radu posvećene borbi za prava i bolji život Romkinja.

Iako je uloženo toliko mnogo napora i od strane institucija i nevladinih organizacija i dalje se Romkinje suočavaju sa brojnim problemima, od slučajeva različitih vrsta nasilja pa do otvorene diskriminacije. Svake godine pokušavamo pažnju javnosti skrenuti na ove probleme kako bismo život Romkinja učinili barem malo boljim.

I ove godine ćemo u sklopu kampanje pod nazivom „Jednakost za sve IV“ u okviru mjeseca dana ženskog romskog aktivizma realizovati brojne aktivnosti koje će se organizovati u  sedam gradova u BiH u periodu od 08. marta do 08. aprila.

Kampanja počinje 08. marta na Međunarodni dan žena zajedničkom uličnom akcijom u sedam gradova. Članice mreže će vršiti simboličnu podjelu karanfila i informisati građanke o položaju Romkinja u BiH, a tokom mjesec dana aktivizma članice Mreže će u svakom gradu održati i druge događaje.

Kampanja se završava različitim događajima koji će biti organizovani 08. aprila kada obilježava svjetski Dan Roma, kako bi se još jednom pažnja javnosti skrenula na težak život Romkinja i još jednom uputio apel protiv diskriminacije i nejednakosti koje Romkinje svakodnevno trpe ne samo unutar društva već i unutar svojih romskih zajednica.

Željeli bismo da što više građana i građanki čuje poruke o jednakosti Romkinja i da informišemo širu javnost o problemima sa kojima u 21. vijeku, i 2015. godini, godini ljudskih prava, žive Romkinje u BiH.