Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog uhljebljavanja izgorismo i bukvalno i u prenesenom smislu

pozar ozrakovici 1

Mnogo puta u posljednje dvije i pol godine, koliko traje mandat trenutnog vladajućeg miljea, mogli smo čuti hvalospjeve i hvale vrijedne projekte koje su odgovorni unutar općinske vlasti toliko podržavali, sve skupa sa vajnom reformom javnog sektora koja je urodila plodom samo ukoliko to posmatramo kroz uhljebljavanje SDA kadrova na račun budžetskih korisnika.
Naime, ono o čemu danas govorimo vezano je za jučerašnje događaje u Ozrakovićima, gdje se usljed još neutvrđenih okolnosti zapalila jedna porodična kuća, ali i za događaje od prethodna dva dana i prethodnih par mjeseci, što je vezano za zimsko održavanje puteva i ulica na području općine Visoko, za što bi zasigurno u nekim normalnim državama odgovorni bili osuđeni za nemar i neizvršavanje svojih dužnosti. No, ovdje nećemo o osudama, nego ćemo samo kazati nekoliko rečenica o svemu tome.

Dakle, u toku jučerašnjeg dana u Ozrakovićima je jedna porodična kuća, zbog još neutvrđenih okolnosti, zapaljena i samo je sreća spasila ukućane, odnosno, nevjestu vlasnice kuće i dvoje male djece. Naravno, odmah nakon primijećenog požara i izvođenja ukućana van zapaljenih prostorija pozvali su vatrogasce koji su i pored obilnih snježnih padavina uspjeli da lokaliziraju požar i spriječe daljnje širenje. Ali u svemu tome bitan je jedan momenat, a to je zastarjela oprema Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko, zbog čega su uslovi rada ovim vrijednim ljudima vidljivo otežani i zbog čega je jedan ovakav požar mogao biti saniran samo vještinom i snalaženjem vrijednih vatrogasaca, koji su zbog neadekvatne opreme teškom mukom doprli do same kuće te su morali nekoliko puta da odlaze cisternom kako bi crpili vodu, napuštajući mjesto požara, a u tome su im najviše pomogli radnici Javnog komunalnog preduzeća „Visoko“ koji su sa još jednom cisternom pritekli u pomoć pri gašenju požara. U svemu tome ako još pridodamo nekoliko nesavjesnih vozača koji su i pored cjelojutarnje uzbune i svih mogućih signala sa vatrogasnih kola uspjeli da svoja auta parkiraju ili zaustave nasred ulice i to još pred policijskom stanicom, kršeći barem 3-4 saobraćajna propisa, vidjet ćemo sav haos koji vlada u Visokom kada je u pitanju poštivanje demokratskih, građanskih zakona, i od strane onih koji donose zakone i od strane onih koji biraju donosioce zakona.

I sve to bi bilo shvatljivo, sva ta neispravna i zastarjela oprema, da mi kojim slučajem ne gradimo kulturne centre koji će grad odmah po izgradnji i završetku unutrašnjih radova koštati novih izdvajanja iz budžetskog proračuna kako bi se finansiralo uređenje eksterijera ovog objekta, što nije ušlo u domen donacije, a da ne govorimo o grijanju na električnu energiju koje je sve osim ekonomično i mnogim drugim manama ovakvih projekata. No, čak ni oni nisu problem ali kada u gradu imamo uređene one osnovne aspekte ljudskog bivanja gdje se ljudi mogu osjećati zadovoljno, sigurno i u lijepom ambijentu, što u Visokom zasigurno nije slučaj jer se naše političke vođe ne mogu dogovoriti oko malog parčeta općinske vlasti, zbog čega ispaštamo i na višim instancama vlasti, jer glasati visočki je nemoguće u ambijentu kreiranom od strane vlastodržaca koji na razne načine opstruiraju mnoge procese u gradu, jer zaboga oni koji vode te procese nisu članovi njihove stranke, te sve to rezultira jednim ili nijednim predstavnikom iz Visokog koji bi u višim slojevima vlasti mogao lobirati za svoj grad.
S takvim političkim ambijentom dobijemo na kraju manjak opreme za policiju, vatrogasce, medicinske radnike, dobijemo zastarjela vozila, neadekvatnu opremu koja svakog časa može otkazati i  dobijemo neodgovornost vladajućih struktura koji su se još za vrijeme zadnjih padavina prije nekih mjesec dana javno izvinjavali građanima zbog neočišćenih puteva, koje ni tada nisu očistili i pored izvinjenja, a o ovim padavinama u posljednja dva dana nećemo ni da govorimo koliko nadležne službe obavljaju svoj posao, sa trotoarima prepunim snijega, ali svakako da će tek za par dana biti vrijeme izvinjenja pa tek onda, možda, pristupe poslu.

I tako, dok odgovorni pojedinci šetkaju po svijetu, prave visočku viziju Istanbula u malom, zaboravljaju na osnovne potrebe građana koji su ih izabrali da budu njihovi legitimni predstavnici i da rade u njihovu korist. Zaboravljaju da ti isti građani traže poslove, traže sigurnu i zdravu sredinu u kojoj će živjeti, pa će tako, vrlo vjerovatno, biti zaboravljeni od svojih glasača u narednoj godini na predstojećim izborima.

A u prilog svemu ovome što smo kazali u tekstu iznad dodajemo i video koji je prenio portal Visokoin.com i na kojem se jasno vidi sva neispravnost, dotrajalost i nemogućnost vatrogasne opreme da uradi ono za što je namijenjena.

 

{youtube}watch?v=D_nvhFAcGmM{/youtube}