Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stvarni razlog za odgađanje jučerašnje sjednice

a-sda logoKlub poslanika ASDA u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona želi obavijestiti javnost da stvarni razlog za odgađanje jučerašnje sjednice kantonalne Skupštine, na kojoj je trebala biti imenovana nova Vlada ZDK, nije u vremenskim nepogodama koje su izazvale obilne sniježne padavine, nego je samo i isključivo političke prirode. Naime, jučerašnje zasijedanje Skupštine prema već dogovorenom terminu na skupštinskom kolegiju, trebalo je biti održano u 9,00 sati. Iz razloga kašnjenja pojednih poslanika kao i saobračajnog udesa Lejle Imamović (poslanik DF u Skupštini ZDK), sjednica Skupštine je pomjerena za 10,30 sati.

Nakon ponovnog povratka poslanika u skupštinske klupe, Predsjedavajuća Skupštine je uz konsultacije sa partnerima iz političke pozicije, uvidjevši da im za imenovanje, odnosno,  izglasavanje Vlade nedostaju (slučajno ili namjerno) određeni poslanici iz „njihovih redova“, ponovo pomijeraju termin zasijedanja u 11,30 sati: Pri tome Predsjedavajuća Skupštine u međuvremenu zakazuju sjednicu Kolegija Skupštine. Na zasijedanju Kolegija, poslanici iz redova ASDA, SBB-a i SDP-a (na sjednici kolegija nije bilo prisutan član iz SBiH), insistiraju da se 5.sjednica Skupštine održi isti dan, jer za to postoji kvorum i jer su poslanici SDA na zasijedanju prethodnog Kolegija (na kojem se utvrđivao termin sjednice), izričito zahtijevali da se baš u petak u prijepodnevnim satima održi 5.sjednica Skupštine. Predsjednik kluba SDA je pri tome iznio misljenje da aktuelna politička pozicija ima potrebnu većinu za izglasavanje Vlade, ali da se zbog vremenskih neprilika i blizine đuma namaza, predlaže odgađanje 5. sjednice Skupštine za utorak 10. 03. 2015.godine. Imajući u vidu da i u skupštinskom kolegiju vladajuća politička pozicija ima nadpolovićnu većinu, termin održavanja 5.sjednice Skupštine ZDK je odložen za utorak 10.03.2015.godine. U 11,30 sati poslanici su se ponovo vratili u skupštinske klupe u nadi da će se sjednica konačno i održati. U međuvremenu su pristigli i poslanici koji su kasnili zbog zastoja na putu, tako da je u tom momentu nedostajao samo jedan poslanik iz reda političke pozicije (nedostajao poslanik iz reda SDA). Aktuelna skupštinska većina na čelu sa SDA, procijenivši da nisu u mogučnosti od ostalih 17 poslanika iz opozicije obezbijediti niti jedan glas za podršku izglasavanju Vlade, Predsjedavajuća Skupštine uz burno negodovanje poslanika iz cjelokupne opozicije, obavještava prisutne poslanike da se zasijedanje 5. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prolongira za utorak 10.03.2015.godine.

Gore navedeno su stvarni motivi odgađanja 5.sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a ne nikako kako to vladajuća većina želi podvesti pod vremenske neprilike uzrokovane sniježnim padavinama. Nažalost, građani Zeničko-dobojskog kantona kao i FBiH, odnosno, države BiH, još malo će pričekati dok se predstavnici vladajućih partija pokušaju još koji put dogovoriti oko ministarskih i direktorskih pozicija. Za to vrijeme nagomilani problemi koji svakodnevno pritišču građane i cjelokupno bosansko-hercegovačko društvo bit će u drugom ili trećem planu.