Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nepotizam i u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Visoko

pozar ozrakovici

Nakon članka koji smo u toku dana objavili pod naslovom: “Zbog uhljebljavanja izgorismo i bukvalno i u prenesenom smislu”, na facebook stranici naše redakcije dobili smo mnoštvo komentara, a od kojih izdvajamo komentar jednog našeg čitaoca (ime poznato redakciji), koji je bivši uposlenik Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko i koji iz direktnog iskustva govori o neprofesionalizmu i unutar same PVJ Visoko.
Taj kratki komentar prenosimo vam u potpunosti:

“Pozdrav,

prije svega želio bih da pohvalim članak napisan o jučerašnjem požaru u Ozrakovićima i ovom prilikom zamolio bih Vas da u slijedećem članku nekog sličnog karaktera i tematike obratite pažnju na ovo “uhljebljavanje”, pogotovo u Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, jer su u od dolaska aktuelne vlasti u jedinicu primljenia dva nova zaposlenika bez ikakvih uslova predviđenih Zakonom o ZOP-u (Zakon o zaštiti od požara, prim. red.), a posebno Ešref Fejzić brat Bajre Fejzića, naravno redakciji poznatog od ranije, koji je uredno prima platu kao zaposlenik jedinice, a koji je tokom jučerašnjeg požara uredno prodavao cvijeće na štandu pored RK “Vema” i tek po završetku akcije gašenja požara javio se u jedinicu, tobože da pomogne, a dok sam ja bivši uposlenik iste te službe stavio se na raspolaganje jedinici i proveo sve vrijeme u vatrogasnom domu u pripravnosti.
I još bih da naglasim tokom konkursne procedure za primanje u radni odnos u vatrogasnu jedinicu odbijen mi je zahtjev jer ne ispunjavam uslove zadate konkursom po osnovu stručne spreme, a inače sam po struci magistar Sigurnosnih i mirovnih studija i magistrirao sam sa 25 godina na temu Organizacija i funkcionisanje vatrogastva na područiju ZDK i posjedujem ispit za profesionalnog vatrogasca izdat od strane MUP-a ZDK 2008. godine, koji nijedan od novoprimljenih radnika ne posjeduje i imam radno iskustvo od 18 mjeseci u u istoj jedinici, koje mi je omogućio bivši načelnik gosp. Munib Alibegović.

Ne bih dalje da vas opterećavam, a o ovoj temi se mogu članci, čak i kolumne pisati svake sedmice o kriminalu i nepotizmu, čak i mobingu kojim su izloženi radnici jedinice od strane rukovodećeg kadra tj. organa uprave. “