Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Raspored volontiranja u 2015. godini

mrav 2015Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” obavještava javnost da će tokom ljetne sezone 2015. godine ponuditi 40 dana volontiranja za neprofesionalce, a pod stručnim nadzorom arheologa i geologa Fondacije. Na ovaj način održava se kontinuitet tradicije volontiranja započet još 2006. i 2007. godine. Tada su se pozivu Fondacije odazvale stotine patriota i entuzijasta iz BiH i čitavog svijeta, da bi se ovaj jedinstven fenomen nastavio održavanjem akcije MRAV (Međunarodna radna akcija volontera) u periodu 2010.-2014 s učešćem više od 2.000 volontera iz 60 zemalja svijeta.

Volontiranje će se ove godine odvijati u podnožju Bosanske piramide Sunca u područjima izvan zaštićene zone Starog grada Visoki te u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne. Na taj način će volonteri biti u prilici da aktivno učestvuju u novim otkrićima betonskih sekcija piramide, pronalasku organskog materijala i artifakata na najvećoj piramidi svijeta i u misterioznom labirintu ispod piramida.

Fondacija će imati stalan tim uposlenika na lokacijama kojima će se pridruživati učesnici programa “Avantura na bosanske piramide s volontiranjem” (http://piramidasunca.ba/bs/bosnian-pyramids-expeditions-with-volunteering-1), te ostali zainteresirani.

Uslovi pod kojim će se odvijati volontiranje:

1. Prijava u Fondaciju ispunjavanjem Upitnika s datumima kada se želi volontirati, na e-mail sandin@piramidasunca.ba ili info@piramidasunca.ba
2. Poštovanje rasporeda volontiranja, a prema Kalendaru koji je u prilogu
3. Volonteri se javljaju dežurnom arheologu u 9:00 sati ujutro na arheološkoj lokaciji (ili pred ulazom u Podzemni labirint Ravne, ili u podnožju Bosanske piramide Sunca ispred restorana “Vidikovac”, ovisno od lokacije koja je upisana u kalendar)
4. Rad do 15 sati, s pauzom za ručak.
5. Fondacija osigurava alat, užinu i stručno vođstvo, te dozvole za rad na arheološkim lokacijama
6. Volonteri izvan programa “Avantura na bosanske piramide s volontiranjem” osiguravaju sami smještaj, lokalni transport i osiguranje.

Press Fondacije