Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ma ko nam se to privatno vozika službenim vozilima Općine na račun svih nas?

park auticiDa ima ozbiljne opozicije u Visokom, kao što je trenutno nema, a i kad je malo ima onda sramežljivo dižu kartončiće na kojima piše licemjerno “SUZDRŽAN”, neko bi se do sada nakon više od dvije godine sjetio da postavi vijećničko pitanje o načinu, svrsi i korištenju općinskog voznog parka. Naime još u mandatu Muniba Alibegovića pisali smo o tome, propitivali način na koji su kupljena vozila, odnosno način i proceduru kako se ista registruju.

Danas je situacija malo drugačije, a transparentnost i bezobrazluk onih koji koriste službena vozila je identičan onom iz ranijih godina. Naravno i vozila i gorivo za ista, kao i amortizaciju plaćamo svi mi iz javnog proračuna. A tim novcem se vozikaju i u udobnosti istih uživaju nerijetko u privatnim aranžmanima oni koji ih koriste. Da bezobrazluk bude još veći, nije im dovoljno da samo oni uživaju u onome što je vlasništvo svih nas i što plaćamo svi mi, nego istim tim vozilima kako se priča po zgradi Općine vozikaju tuđu djecu svojih prijatelja po nekakvim obrazovnim ustanovama po bosanskim vrletima gdje nekad zna i guma da pukne, a u istom trenutku se tu u prolazu zadesi na licu mjesta i poneki novinar Visoko.co.ba.

Prema nekoj našoj, ne baš pouzdanoj evidenciji, Općina Visoko trebalo bi da u vlasništvu ima ukupno šest vozila (bar je tako bilo kad su se svađali oko osiguravanja istih). Prijašnja vlast je preferirala vozila marke Škoda tako da se nasljednice Alibegovića nisu bunile na udobnost istih bilo da im je namjena za loko vožnju ili izvan teritorije općine Visoko. I nema tu ništa sporno, normalne su to stvari, i bilo bi lijepo da Općina ima još poneko vozilo, međutim, problem je kada se u glavama onih koje ih koriste pomiješa privatno i državno, pa se ta vozila počnu susretati izvan radnog vremena i radnih dana po privatnim avlijama, parkinzima nekakvih hotela ili u najgorem slučaju kada se koriste za vozikanje nečije djece u radnom vremenu i kada nastaje višestruka materijalna šteta za javni proračun koji punimo svi.

Nažalost u Visokom nema opozicije koja bi se pozabavila ovim i sličnim pitanjima koja su od javnog interesa. Nažalost svi su bruto i neto i svi su već istakli svoj “barcode” samo je pitanje kada će ga šefica proizvodnje provući kroz kasu.