Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pratit će se privatizacija 14 preduzeća

ti bihTransparency International Bosne od Hercegovine (TI BiH) uputio je pismo Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH sa pozivom na saradnju u praćenju najavljene privatizacije 14 preduzeća u FBiH, prenosi novinska agencija Patria. 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 152. sjednici dala saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH za 2015. godinu, gdje je planom obuhvaćena privatizacija 14 preduzeća, te se TI BiH planira uključiti u praćenje procesa privatizacije ovih preduzeća, s ciljem omogućavanja transparentnosti cjelokupnog procesa.

Imajući u vidu dosadašnju štetu nanesenu netransparentnim privatizacijskim ugovorima i činjenicu da naknadne revizije privatizacije nisu dale rezultate, od velike važnosti je iskoristiti ovu priliku da se javnost i civilno društvo od početka uključe u monitoring privatizacije i daju doprinos transparentnijoj i uspješnijoj privatizaciji preduzeća od strateškog značaja za FBiH.

TI BiH je napomenuo i da je javni interes u tome veći što su za pojedine kompanije već postojali pokušaji privatizacije, te da je u slučaju Bosnalijeka započeta i istraga od strane Tužilaštva BiH zbog zloupotreba pri trgovini dionicama i drugih nezakonitosti.

Zbog svega navedenog, TI BiH se nada da će Vlada FBiH i Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije ovaj put obezbijediti transparentnost i provesti proces privatizacije poštivajući javni interes, te omogućiti nezavisan monitoring privatizacije, kako bi se na vrijeme spriječile zloupotrebe, koje su u prethodnim slučajevima privatizacije nanijele nepovratnu štetu BiH privredi, saopćeno je iz TIBiH.

Posted in BiH