Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena promocija romana „Djevojka sa bisernom suzom” i “Ornament ljubavi” književnice Fikrete Karić

Promocija knjiga Fikrete Karić SmallVečeras je, u Velikoj sali Općine Visoko, a u organizaciji UG “Bedem” u saradnji sa UG “Klub knjige”, upriličena promocija dva romana „Djevojka sa bisernom suzom” i “Ornament ljubavi”, koji su djelo književnice Fikrete Karić. Također, u organizaciji ove promocije svoj doprinos su dali i UG “Eko Viking”, Udruženje šehida i poginulih boraca “Visoko '92” i Udruženje žena “Sumejja”.

Na ovom posebnom druženju koje je večeras pred visočkom publikom organizovano u povodu promocije dva romana prisutnima su se obratili sama književnica Fikreta Karić i recenzent knjige “Ornament ljubavi” Isa Balkan, koji su publici prikazali o čemu to ovi romani govore, te su govorili o samom životu književnice, budući da su romani zasnovani na autobiografiji.
Naime, književnica Fikreta Karić rođena je 4. marta 1989. godine u Doboju, a danas živi u Vranovićima, u općini Gračanica. Prvi put pred širu javnost sa svojim djelima izlazi sa osamnaest godina, te je tako prvu zbirku pjesama “Moji snovi” objavila 2008. godine, a nakon čega u narednim godinama objavljuje zbirku pjesama “Stihovi moje duše” i dva romana koja su večeras promovirana pred visočkom publikom. Fikreta je također i dobitnica povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti, a sa svojim djelima bilježi stalne nastupe diljem BiH, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. 
Ono što je promociju za sve posjetioce učinilo posebno dirljivom jeste činjenica da književnica Karić je oboljela o cerebralne paralize i u svom govoru kojim se obratila publici govorila je upravo o toj borbi sa ovom teškom bolešću, ali i kako ju je upravo ta borba dovela do ovog što je danas i kako je bila sigurna cijelog života da ima neku posebnu zadaću i da je baš ta njena bolest razlog zbog čega je dužna da radi i bori se kroz život, upravo zbog te različitosti u odnosu na ostale ljude.

U svom govoru između ostalog književnica je kazala: – “Djevojka sa bisernom suzom” je moj autobiografski roman, pisala sam ga dvije godine, s ciljem da bude putokaz svima onima koji ga budu čitali, jer je u njemu opisan cijeli moj život. Ta knjiga je, ustvari, moja lična karta. U tom romanu je opisan, dakle, cijeli moj život, od samog mog rođenja, kada sam ja dobila na poklon svoju vjernu drugaricu, koja se zove cerebralna paraliza, koja je došla kao poklon. I ja sam zbog toga jako sretna i zadovoljna jer kaže se da Allah dž. š. kuša samo one koje On voli, a meni je samo bitno da me On voli, a ostali i ne moraju. 
A na kraju svog, veoma dirljivog govora, kazala je kako bi svi mi nakon što pročitamo ovu knjigu trebali da sačuvamo dijelove u svojoj duši, kako bi nam oni bili putokaz u životu jer, kako se kaže, iskušenja su nam data kako bismo pokazali svoju snagu u borbi sa njima.

Također, prisutnima se obratio i recenzent drugog romana, “Ornament ljubavi”, Isa Balkan, koji je govorio o ljepoti samog djela i kako ono ustvari treba da bude podstrek svim ljudima, a posebno onima koji se bore sa određenom bolešću, jer je upravo ovaj autobiografski roman književnice Karić dokaz kako, čak i osobe s invaliditetom mogu voditi normalan život i biti ponosni ljudi, koji rade ono što vole, te je preporučio svim prisutnima da oba romana pročitaju u potrazi za poukama, jer je sama ova knjiga svojevrsno životno čudo koje nas uči da unatoč svim manama čovjek može biti ono što želi.

Nakon promocije upriličeno je kraće druženje organizatora promocije i književnice u prostorijama Udruženja građana “Klub knjige”, a detaljniju fotogaleriju sa ove promocije možete pogledati na našoj FACEBOOK STRANICI.