Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježena 61. godišnjica od osnivanja RK “Bosna” Visoko

61. godišnjica RK Bosna Visoko SmallDanas je u prostorijama franjevačkog samostana sv. Bonaventura u Visokom upriličena kraća manifestacija obilježavanja 61. godine od rađanja visočkog rukometa, čiji počeci sežu upravo iz ustanove u kojoj je održana ova manifestacija. Kao i svake godine i ovog puta su se veterani Rukometnog kluba “Bosna” Visoko, pod vodstvom Zdenka Antovića, okupili u visočkom franjevačkom samostanu kako bi odali priznanje ljudima koji su još davne 1954. godine osnovali prvu rukometnu sekciju u gradu, kao i svim onim ljudima koji su kroz RK “Bosna” Visoko dali ogroman doprinos u razvoju prije svega rukometnog sporta, a onda i sporta uopće.

UO Sportskog društva Mladost Dakle, priča počinje još davne 1954. godine u zbornici Državne realne gimnazije u Visokom, koja je tada egzistirala u sklopu Franjevačke klasične gimnazije u samostanu sv. Bonaventura, a cijelu ideju začeli su profesori u ovoj visočkoj gimnaziji: Ferid Semić, Jović Vladimir i Markotić Petar Pero sa svojim kolegama, koji su se odlučili da baš te godine, na 19. februar, oforme Sportsko društvo “Mladost”, koje je u svom sastavu, kao najznačajniju, nosilo rukometnu sekciju. Naravno, iako su mnogi sportovi bili razvijeni u to vrijeme, postoji jedno validno objašnjenje zašto je rukomet preovladavao u ovom sportskom društvu, a na to nas je podsjetio jedan od domaćina ovog kratkog obilaska franjevačkom samostana, koji je kazao kako je ustvari tada za fratre nogomet bio, na neki način, zabranjeni sport, zbog čega su se oni okrenuli drugom sportu, kojemu ih je podučio profesor tjelesnog odgoja Ferid Semić, koji je tokom studija u Zagrebu upoznao rukomet i postao veliki zaljubljenik ovog sporta. Nadalje, iz ovog sportskog društva razvijati će se kasnije dobro poznati Rukometni klub “Bosna”, koji će kasnije dobiti ime glavnog finansijera, privrednog giganta Vitexa iz Visokog, da bi se na kraju, u skorijoj prošlosti, ime ponovo preinačilo u RK “Bosna” Visoko, pod kojim i danas egzistira. 
Zanimljiva je također i činjenica da je 19. februara, ali samo par godina poslije, 1961. godine odigran prvi međunarodni, rukometni susret u Visokom na igralištu Kraljevac, na kojemu je RK “Bosna” izvodila svoje treninge nakon prelaska iz franjevačkog samostana, a susret je odigran između ekipa RK “Bosna” Visoko i selekcije francuskog Univeriteta iz Lila.

No, da ne bismo se previše posvetili historiji, ova priča iz 1954. godine nastavlja se i 61. godinu poslije, kada veterani RK “Bosna” posjećuju ovaj franjevački samostan, kako bi odali počast svim ljubiteljima rukometa u Visokom koji su kroz sve ove godine klubu doprinijeli svojim radom, trudom i zalaganjem.

Predvođeni Zednkom Antovićem veterani su danas obišli kompletan kompleks franjevačkog samostana sv. Bonavetura, gdje je na početku obilaska upriličen kratki prijem u zbornici Franjevačke klasične gimnazije, u kojoj je davne 1954. godine i održana osnivačka skupština Sportskog društva “Mladost”, a zatim su se nakon ovog prijema svi prisutni uputili u novu sportsku salu koja je trenutno u izgradnji i koja bi, prema riječima vodiča fra. Ivana Nujića, već ove jeseni trebala otvoriti svoja vrata za sve posjetioce i ljubitelje sporta sa područja općine Visoko. I na kraju, ovo kratko putovanje, završeno je uz malu zakusku u prostorijama konvikta, gdje su se svi ovi gosti prisjećali najljepših trenutaka visočkog rukometa, od 1954. godine pa sve do danas. 

Detaljniju fotogaleriju sa ovog kratkog, historijskog obilaska pogledajte na našoj FACEBOOK STRANICI