Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mugdim Vranac je najozbiljniji kandidat za ministra u novoj Vladi ZDK

mugdim vranac amra babicNakon dva sastanka Izvršnog odbora OO SDA Visoko gdje se raspravljalo o više tačaka i vrijeđalo po više osnova sa različitim repertoarom psovki, ipak se na kraju ispoštovao rok i došlo se do pet imena potencijalnih visočkih ministara za pet pozicija koje je SDA dobila u ZDK. Podsjećamo, SDA je dobila slijedeća ministarstva: ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, ministarstvo za boračka pitanja, te ministarstvo pravosuđa i uprave.

Nakon šireg spiska od osam potencijalnih kandidata iz daljnje konkurencije su ispali Edin Hakanović, Nermin Kadrić i Aziz Brotlija. Sve to potpuno demokratski i voljom glasanja Izvršnog odbora (17 članova) koji je pod potpunom kontrolom predsjednika OO SDA Visoko koji i nije preferirao dva od pomenuta tri kandidata, s tim da je Edin Hakanović samovoljno odustao. Bila je to i svojevrsna pobjeda predsjednika stranke u odnosu na njegove neistomišljenike predvođene načelnicom Amrom Babić i Nerminom Kadrićem. Također podsjećamo i na pet imena koja su otišla iz Visokog kao prijedlozi za ministarske pozicije: Mugdim Vranac, Zijada Smailagić, Ismeta Begić, Emir Uzunalić i Emir Džafić.

U političkom haosu koji je SDA napravila dolaskom na vlast prvo između svih ostalih stranaka i medija, a zatim i u vlastitim redovima, gdje se više ne zna ko se kome sveti i zašto, da bi pokazao ko je gazda, i da bi članstvo koje mu više ne vjeruje postavio tamo gdje on misli da treba, predsjedniku OO SDA Visoko bi najbolja kombinacija bila da Visoko dobije ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a zatim da za ministra imenuju Emira Džafića. Nakon toga, predsjednik bi se slavodobitno mogao nasmijati u lice svom nekadašnjem najbližem saradniku koji je danas najveća podrška načelnici, a koja je također sa druge strane barikade u odnosu na sve usamljenijeg predsjednika, koji još uvijek suvereno vlada Izvršnim odborom.

Međutim, kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih onima u Zenici koji se zaista pitaju oko raspodjele ministarstava, ukoliko Visoko i dobije jednu od pozicija to će biti ministarstvo pravosuđa i uprave. A od pet SDA imena koje je ponudilo Visoko, funkciji se prije svih može nadati Mugdim Vranac. Puno je interesanntnija postala ova unutarstranačka borba u OO SDA Visoko nego li koje će to ministarstvo pripasti Visokom, posebno ako znamo da su jedina dva ministarstva od kojih bi Visoko moglo preko “svog” ministra imati neke koristi zapravo: ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. A nas u toj igri i matematici nema, tako da sve što bi bila korist od ministarstvo pravosuđa i uprave jeste jedna dobra plata za čovjeka koji već ima dobru penziju.