Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana edukacija volontera u projektu “Klub učenja”

Edukacija Klub knjigeU sklopu projekta Klub učenja, koji se u Visokom provodi pod pokroviteljstvom Udruženja građana “Klub knjige”, koji je prvenstveno osnovan zbog ovakvih vidova edukacije i interaktivnog učenja, održana je prva radionica na kojoj su učestvovali volonteri-srednjoškolci koji će u budućim fazama projekta postati učitelji svojim mlađim sugrađanima, učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, koji imaju poteškoće u učenju.

Na ovoj radionici također ustanovljeni su i ciljevi koji će se postići kroz sam projekat, kao i tim koji će voditi edukaciju učenika koji imaju poteškoće u praćenju nastave, a to su: Hena Greda, Amira Kilalić, Amina Mihaljević, Melisa Burić, Belma Nahić, Ilhana Hindija, Amina Skaljić, Aida Bresčić, Adna Avdagić i Vedad Kelemiš. 

Edukacija sa učenicima osnovnih škola počinje od naredne nedjelje, 16. 02. 2015. godine u prostorijama UG “Klub knjige”.

Napominjemo još jednom korisnici projekta će biti učenici 6. i 7. razreda osnovne škole, koji se suočavaju sa poteškoćama praćenja nastave, izradom školske i domaće zadaće i nedostatkom individualne podrške, te će kroz ovaj projekat volonterski tim učitelja sa tim učenicima kroz grupne i individualne aktivnosti, po potrebi, raditi na razvoju vještina za samostalno učenje, metoda „pametne podrške“ te samopouzdanja i samopoštovanja. Prednosti ovakvog programa leže u činjenici da se sve vještine razvijaju metodom learning by doing (eng. learning by doing = učenje na osnovu iskustva), tj. da srednjoškolci/ke u toku pripremne edukacije, pored neophodnog teorijskog okvira, razvijaju i vještine kroz situacijsko učenje te imaju priliku i za praktičnu primjenu istog.

Fotografije sa prve radionice možete pogledati na facebook stranici Klub knjige.