Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tunel dobar za regulaciju šećera

tunel-ravne 2015Na inicijativu češkog stručnog magazina WM, na lokaciji prahistorijskog podzemnog labirinta Ravne vršena je analiza nekih od osnovnih parametara zdravstvene slike ljudskog organizma. Prije i poslije boravka u tunelu testirano je šest osoba kojima su mjerene vrijednosti krvnog pritiska i nivoi šećera u krvi (glukoze). Nakon sprovedenog testiranja rezultati su ponovo nedvojbeno potvrdili da boravak u tunelu ljekovito djeluje na ljudsko zdravlje.
 
Osim što je kod testiranih vrijednost krvnog pritiska bila bolja po izlazku iz tunela, utvđeno je i da je nivo šećera u krvi također pokazao bolje vrijednosti. Najbolja ilustracija toga je podatak u vezi jedne od testiranih osoba kod koje je nivo glukoze u krvi prije ulaska u labirint imao vrijednost 9,5, da bi nakon provedenih 90 minuta u tunelima nivo glukoze u krvi iznosio 5,7.
 
Poznato je od ranije da su tuneli dobri za stres, astmu, migrenu i pritisak.
 
Ekipa WM magazine je ovaj boravak u Visokom iskoristila i za primopredaju vrijedne donacije Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Riječ je o električnim kolicima za istovar materijala. Ovo vozilo će radnicima Fondcije koji rade u podzemnim tunelima uveliko olakšati posao te ubrzati napredovanje ka Bosanskoj piramidi Sunca.
 
piramidasunca.ba/Visoko.co.ba