Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Realizovan projekat “Razmjena učenika”

visoko.co.baKao i svake godine mreVUK Ze-Do kantona uspješno realizira mnogo projekata među kojima je sada i razmjena učenika. Ovaj projekat je već postao tradicija i ima za cilj upoznati srednjoškolce sa načinom rada drugih škola kao i njihovih zaposlenika odnosno omogučiti učenicima da stiču različita iskustva i nova poznanstva. Razmjena učenika se odvijala između:
MSŠ ” Hazim Šabanović” Visoko i ”Franjevacke Klasične Gimnazije”,
Gimnazija ”Visoko” Visoko i Medresa “Osman ef. Redžović”.

Iskreno, veoma mi je žao sto nisam bila dio te priče ali u nastavku ovog članka vidjeti ćete slike i saznati iskustva mnogih srednjoškolaca i priču kako su oni obilježili ovaj dan.

Andrija Kristić:
”Moj kolega Blaž Protuđer i ja smo danas posjetili MSŠ ” Hazim Šabanović” Visoko. Želim reći da je to odlična škola,profesor je bio fenomenalan i učenici veoma komunikativni. Jedno zaista lijepo iskustvo.”

”Ja sam Smajić Selmedin i kao predsjednik Vijeća učenika medrese ”Osman ef Redžović” zajedno sa svojim učenicima posjetio sam Gimnaziju ”Visoko”. Predsjednica Gimnazije ”Visoko”, Lana Kokoruš zajedno sa Lejlom Mihaljević nas je fino ugostila. Naime, prisustvovali smo na 3 časa (psihologija, njemački jezik i bosanski jezik i književnost) i bilo nam je super na tim časovima. Nakon završene nastave otišli smo u obilazak Franjevačke Gimnazije gdje nam je njihova predsjednica Ela Pencl pomogla oko obilaska same Franjevačke Gimnazije. Poslije toga otišli smo na večeru u restoran Most, a zatim smo zajedno popili kafu u Dimanu i naravno domaćini su nas i tu ugostili. I počevši od same nastave u gimnaziji svidjela nam se i nastava i profesori i učenici, a najviše smo zadovoljni svojim domaćinima Lejlom i Lanom i njima se ovom prilikom od srca zahvaljujemo na lijepom gostoprimstvu i na svemu…”

Vasvija Muratagić:
”Posjetila sam FKG. Super je bilo, djevojke su bile jako fine i baš smo lijepo razgovarale.Nasle smo dosta tema za razgovor, u suštini je bilo divno.Mogla bi se naviknuti ma njihov način učenja i obaveza i na to ograničenje vremena i voljela bih opet da učestvujem u ovakvim projektima ili bar sličnim.”

Aiša Buko:
” Hvala puno svim ljudima koju su nas ugostili u medresi, počevši od direktora pa do učenika koji su bili jako ljubazni prema nama. Jako mi je drago sto nosim lijepe uspomene iz ove škole koja će me uvijek podsjećati da sam barem na jedan dan mogla doživjeti sve ljepote koje ona nosi. Moji utisci su jako pozitivni te se nadam da ću opet imati priliku da budem gost ove škole, jer sam pored svega ostalog imala priliku upoznati i njeno najveće bogatstvo – njene učenike.”

Emina Smajić :
”Ovo je bilo predivno iskustvo za mene i moje prijateljice koje su sudjelovale u projektu razmjene učenika. Svako od nas je imao svoju priču za ispričati i iznijeti svoje mišljenje o školovanju u Franjevačkoj gimnaziji, te boravku u samostanu. Nekima bi to dobro došlo kao izolacija od ljudi i ne pretjerano druženje, dok neki ne bi mogli izdržati a da ne izlaze vani. Bilo kako bilo, ono što je najvažnije je da u životu nije bitna vjera, boja, nacija, već ona ljubav i ljudskost u čovjeku! Presretna sam što sam upoznala Anu, Nikolinu i Elu, te se nadam da ćemo nastaviti druženje u nekim drugim okolnostima, možda ne u Visokom, nego u Mostaru, Jajcu, Grčkoj, Hrvatskoj..Jer niko ne zna šta nosi dan, a šta noć..”

Nermana Suša:
”Divan dan, divna poznanstva i divno iskustvo. Srela sam djevojku koju sam poznavala i sa kojom sam se čula. Nekada davno smo se upoznale, te je ovo bila puka slučajnost da nas ona dočeka. Pored nje bila je tu jos jedna djevojka na dočeku. Sto ce reci super povod i super stvar koju smo uradili. Bilo je jako zabavno. Pokazali su nam nešto novo, pružili nam priliku da ih upoznamo, pokazali nam školu. Odlično sam se provela sa njima.”

Velida Vračo:
”Bilo je prelijepo. Sve je tako lijepo organizovano da se osjećas, kako se kaže, kao kod kuće.”

visoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.bavisoko.co.ba