Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Miralem Galijašević (SDA) novi premijer ZDK

miralem-galijasevicRaspodjelom mandata u izvršnoj vlasti ZDK privodi se kraju formiranje nove Vlade ZDK. Koalicija SDA/DF/HDZ usaglasila se da mjesto premijera i pet ministarstava pripadne SDA, 3 ministarske pozicije pripale su DF-u, a dvije HDZ-u. Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih KO SDA ZDK na večerašnjem unutarstranačkom sastanku dogovoreno je da novi (stari) premijer ZDK bude Miralem Galijašević. Kada je u pitanju raspodjela ministarskih pozicija odlučeno je da svaka općinska organizacija dostavi prijedloge kandidata za buduće ministre, a krajnji rok je 11.02.2015. Kako saznajemo ponuda je puna manja od potražnje, pa tako svaki grad od njih 12 u ZDK ima pretenzije da ima svog ministra, a Zenica je otišla i korak dalje pa im se želje protežu i na dvije ministarske pozicije. Vjerovatno pri tome zaboravljajući da je u Zenici na prethodnim izborima Fahrudin Radončić pobijedio Bakira Izetbegovića sa razlikom od 4.784 glasa.

Podsjećamo, Miralem Galijašević je već jednom bio premijer ZDK, kao i predsjedavajući Skupštine ZDK nakon što je na Općim izborima 2010.godine kao nosilac liste SDA za Skupštinu ZDK dobio nevjerovatnih 12.635 glasova. Rođen je 20.09.1955.godine u Maglaju. Po struci diplomirani ekonomista. Do sada obnašao funkcije: Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ZE-DOkantonu /1996.-2000./. Pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice /2000.-2002./ Ministar finansija u ZE-DO kantonu /2002.do 2006./ Premijer Kantona od januara 2006.godine do 2010.godine. Godinu dana nakon Općih izbora 2010.godine i pucanja koalicije SDA/SDP odlazi sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine ZDK i radi u privatnom sektoru.

Kada je u pitanju Visoko predstoji nam da vidimo koliko je koja od sukobljenih struja na lokalnom nivou jaka i da li će Visoko uopšte dobiti neko od ministarskih mjesta. Ako do toga i dođe to će značiti potvrdu ozbiljnosti u radu aktuelnog predsjednika, s tim da će vrlo interesantno biti vidjeti i ko će izabrati visočkog ministra, da li Kakanj ili Visoko?