Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mogu li visočka SDA i DF dati ministre u novoj Vladi ZDK?

bakir halim mirsadSamo visočka SDA i DF mogu konkurisati na neko od ministarskih mjesta u novoj Vladi ZDK. Naime, od deset ministarskih mjesta osam je pripalo ovoj koaliciji, ne uzimajući u obzir HDZ koji u Visokom i ne postoji. Kalkulisalo se ranije sa nekim imenima, prevashodno smo pisali o Azizu Brotliji (SDA) i njegovom trećem eventualnom mandatu na mjestu ministra. SDA je dobila mjesto premijera i ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obrazovanja, nauke, kulture i sporta, rada i socijalne politike, te ministarstva za boračka pitanja i pravosuđa i uprave. Samo što sad i ne znamo na osnovu dogovorenog šta bi to išlo uz političku referencu Aziza Brotlije osim mjesta premijera, međutim, treba biti objektivan, Miralem Galijašević je jači politički igrač sa iskustvom na toj poziciji. A zapravo, i pitanje je u odnosu na ostalih 12 gradova da li Visoko i zaslužuje neko od pet ministarskih mjesta. Teško je pala pobjeda Fahrudina Radončića u Visokom onima u Sarajevu koji se ozbiljnije bave izbornom statistikom. Podsjećamo, SDA kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva u Visokom nije pobijedio još od 2006.godine (Haris Silajdžić-2006, Željko Komšić-2010, Fahrudin Radončić-2014). Međutim, nećemo ništa prejudicirati, vidjet ćemo prvo snagu OO SDA Visoko i da li će nam uopšte pripasti neko od ministarstava, a zatim ćemo vidjeti i ozbiljnost OO SDA Visoko koja će se ogledati u tome koje će nam ministarstvo pripasti. Ako bi mogli birati, najbolja opcija za Visoko bi bila ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz milion razloga.

Kada je u pitanju DF, međustranačkim dogovorom pripale su im ministarske pozicije u resorima prostornog uređenja i zaštite okoline, zdravstva i unutrašnjih poslova. Od pet poslanika u Skupštini ZDK iz redova ove stranke, jedan je iz Visokog. Lejla Imamović je pored toga izabrana i u Dom naroda. Da li je objektivno očekivati i neku od ministarskih pozicija za Visoko. Željko Komšić je omiljen političar u Visokom, 2010.godine pobjedio je najubjedljivijim rezultatom ikad, moguće da se ta ljubav i povjerenje nastavi i kroz imenovanje nekoga iz redova visočkog DF-a na poziciju ministra.

Teško je i u slučaju SDA i DF-a konkretnije govoriti o nekim imenima, ali svakako da bi bilo dobro za Visoko da iz obje stranke potvrdimo političku ozbiljnost u kantonu i u izvršnoj vlasti, kao tačku na “i” kompletne predizborne akcije “Glasaj visočki”.