Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

4. februar – Međunarodni dan borbe protiv raka

cancer dayMeđunarodni dan borbe protiv raka se obilježava svake godine 4. februara i predstavlja jedinstvenu inicijativu pod kojom se cijeli svijet ujedinjuje u borbi protiv globalne epidemije malignih oboljenja.

U fokusu obilježavanja ovogodišnjeg  Međunarodnog dana borbe protiv raka su :

•             Biranje zdravih stilova života

•             Rano otkrivanje

•             Liječenje za sve

•             Maksimalan kvalitet života

Udruženje „NIT ŽIVOTA“ i 23 partnerska Udruženja Bosne i Hercegovine, podržavaju nabrojane ciljeve ali ove godine su primorana da se bore i zalažu za ostvarivanje svog osnovnog ljudskog prava, prava na život.

Mjesecima traje nedostatak citostatika na našim klinikama i pacijenti su primorani na čekanje. Šta to čekanje znači za mnoge od njih je pitanje o kojem ne smiju ni razmišljati. Takvo stanje se ponavlja zadnjih par godina, kada se od oktobra ili novembra, dešava nestašica lijekova koja se produžava do kraja januara.

Da li je to tzv. Ušteda?

Da li su krivi dobavljači? Fondovi?

Ma, ne zanima nas! Dosta je izgovora i neurađenog posla. Naši životi nisu za igranje.

Godinama traju i naše borbe i dobri prijedlozi kako je moguće prevazići ove horor situacije vezane za puki ljudski život. Onaj koji nam je dat, a naša država nije (ili ne želi) da ispoštuje osnovno ljudsko pravo, pravo na život.

I evo nas opet. Sa istim zahtjevima.

1.            Ukidanje tendera za nabavku lijekova Federalnog Fonda Solidarnosti.

2.            Povrat PDV-a

3.            Akcize

Na ovaj način bi bilo moguće riješiti situaciju i obezbijediti liječenje za sve.

Prestanimo biti zemlja koja svoje probleme prebacuje na druge. Ne dozvolimo da se ljudi, kada im je najgore, moraju još dodatno boriti da iznađu sredstva kako bi preživjeli. Lijek ukoliko postoji, mora biti dostupan i ordiniran SVIMA.

Pravo na život imaju i pacijenti sa metastatskim promjenama, jer je medicina dokazala da uz kvalitetnu terapiju i tim pacijentima je omogućen dug i kvalitetan život.

Međunarodni dan borbe potiv raka je idealna prilika da se govori o svim temama vezanim za liječenje  malignih oboljenja uz naglasak na podizanje svijesti o redovnim pregledima, ranoj detekciji i prevenciji (gdje god je to moguće).