Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lagumdžija se preko izmišljenog Savjeta vraća u rukovodstvo SDP-a

selim-beslagicZlatko Lagumžija kao predsjednik novoosnovanog Savjeta Socijaldemokratske partije imat će, koliko sam upoznat, velike ovlasti u stranici, iako mi još uvijek nije jasno ko je i zbog čega osnovao taj savjet – izjavio je Selim Bešlagić, član SDP-a BiH koji je na vanrednom Kongresu bio i kandidat za predsjednika partije. 

Pored Nermina Nikšića, aktualnog predsjednika SDP-a BiH, važio je za najvećeg favorita za ovu funkciju.

Glavni odbor SDP-a predložio je bivšeg predsjednika partije Zlatka Lagumdžiju za predsjednika Savjeta za strategiju i razvoj društva i države SDP-a. 

No, mnogi upozoravaju kako se radi o dobro osmišljenoj strategiji povratka Lagumdžije u SDP davanjem izmišljene funkcije čime automatski postaje član GO, iako je partija na čelu sa Lagumdžijom, kojom je upravljao punih 17 godina, na okotobarskim Općim izborima u BiH doživjela veliki izborni poraz.

Bešlagić je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria kazao kako ne može sada špekulisati koji su ciljevi osnivanja Komisije, i postavljanje Lagumdžije na njeno čelo, te da li će Lagumdžija ponovo indirektno upravljati SDP-om, no jasno je, tvrdi, da se radi o nezapamćenom presedanu u partiji.

– SDP BiH nikada nije imao komisiju tog tipa i zbog čega je trebalo da se ona baš sada osniva. Dalje, Lagumdžiju treba pitati koju državu će on razvijati kroz tu komisiju – vjerovatno neku virtualnu – izjavio je Bešlagić, piše NAP.