Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Veče islamske umjetnosti

brckoU Brčkom je u srijedu u prostorijama Doma islahijeta održano Veče islamske umjetnosti, koju su zajednički organizovali BZK Preporod Brčko i BZK Preporod Visoko. Povod organizovanja ovog skupa bilo je otvaranje izložbe minijatura Nasuha Matrakčije, a u sklopu manifestacije „UNESCO-va godina Nasuha Matrakčije Bošnjaka“, kao i promocija dvije knjige prof. dr. Ćazima Hadžimejlića Umjetnost islamskog knjigovestva i Ebru-umjetnost slikanja na vodi. Promotori izložbe i knjiga bili su prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, profesor na ALU Sarajevo, prof.dr. Rešid Hafizović, profesor na ITF Sarajevo, dr. Fazileta Hafizović, stručni saradnik na Orijentalnom institutu Sarajevo i Mersed Šahinović, predsjednik BZK Preporod Visoko. Prisutni u prepunoj Sali Doma islahijeta u Brčkom imali su priliku da se upoznaju sa djelima ovog poznatog Bošnjaka. Zahvaljujući posredovanju Ambasade R Turske u Sarajevu i atašea za kulturu ambasade gospodina Šahina Sonera  BZK Preporod Visoko je dobio iz muzeja Topkapi saray iz Istanbula još deset reprodukcija minijatura Nasuha Matrakčije, čime je izložba postala još bogatija u odnosu na onu koja je pokazana u Visokom.

Nakon održavanja Naučnog skupa koje je održan 13. decembra 2014. u Visokom, a kojim je i otvorena manifestacija posvećena 450. godišnjici smrti Nasuha Matrakčije i izložbe njegovih minijatura u Visokom 25. decembra, manifestacija se nastavlja prikazivanjem izložbe minijatura u velikom broju gradova u BiH. Brčko je prvi grad nakon Visokog  gdje je postavljena izložba, a slijede Zenica, Sarajevo, Odžak, Travnik i još mnogi drugi gradovi. Izuzetno veliko intresovanje BiH javnosti pokazuje da napori, koje je uložio BZK Preporod Visoko, uz veliku pomoć Općine Visoko i Zavičajnog muzeja Visoko na organizovanju ove manifestacije, nisu bili uzaludni. Organizovanjem ovih skupova izuzetno je puno urađeno na afirmaciji naše istorije,kulture i tradicije, kao i Visokog  gdje je rođen Nasuh Matrakči.

Aktivnosti BZK Preporod Visoko nastavljaju se pripremama novih događaja vezanih kako za Matrakčiju, tako i za druge važne datume i ličnosti vezane za Visoko i BiH. U skorije vrijeme očekuje se i otvaranje prostorija BZK Preporod čime će se intenzivirati rad jedne od temeljnih institucija Bošnjaka. Svim ovim aktivnostima BZK Preporod želi da na dostojan način obilježi 25 godina od obnoviteljske skupštine Preporoda, prve u BiH, a koja je održana u Visokom.

Snimak sa promocije knjiga i izložbe na linku https://www.youtube.com/watch?v=QADY9FIGE0U