Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mediji su pod direktnim nadzorom stranačkih mafijaša, a životi slobodnih i istini odanih novinara su ugroženi

marjan hajnalBosna nažalost ne predstavlja homogen državno-pravni i teritorijalni sistem. Da bi taj sistem bio funkcionalan, mora biti prožet voljom slobodoumnih civiliziranih građana opredijeljenih za miroljubivu koegzistenciju svih njenih narodnosti, predvođenih Bosanskom nacijom. Neophodno je provesti izvjestan broj urgentnih mjera u cilju spašavanja Bosne, nesrećnog davljenika bačenog u mutne vrtloge kaljuge svjetske politike.

Prvi korak je odbaciti Dejtonski „ustav“ kao nevažeći. Okupiti sve progresivne probosanski orijentirane snage iz egzila i ujediniti ih sa matičnim. Uticaj klera na društvo svesti do zidova i kapija bogomolja, posjede im reducirati na minimum i onemogućiti im miješanje u sekularne sfere građanske i republikanske demokratije. Izbaciti iz zemlje sve naturalizirane mudžahedine, kao i infiltrirane sluge nikad zamrle Inkvizicije. Dekretom ograničiti pošast izgradnje vjerskih objekata u provokativne svrhe, na urbanistički neprikladnim i nepripadajućim lokalitetima. Osujetiti i pokažnjavati sve četničke i ustaške čelnike i zabraniti njihovu ideologiju, manifestiranje ikonografije na slavama, u javnim ustanovama, zabraniti davanje imena ulica prema imenima osvjedočenih ratnih zlikovaca, čuvanje njihovih slika čak i u privatnim kućama. Svako vrijeđanje uspomena na genocid drakonski kažnjavati. Neophodno je donijeti strogi zakon po kom bi se najstrožim kaznama kažnjavalo četničko prizivanje novih Vukovara i Srebrenica, što se trenutno javno čini, čak i na svadbama, pred djecom, kao da je poziv na genocid dio obične zabave. Da li se i u jednoj demokratskoj zemlji na koncertima mogu slaviti ratni zločinci kao što se u pjesmama Marka Perkovića alias Thompsona slavi osnivač ozloglašene “Crne legije” Jure Francetić? Zar se granice razuma nakon neviđenog genocida u sistemu logora Jasenovac još uvijek nesankcionirano protežu i na 21. st. i podudaraju sa granicama preživjelih najretrogradnijih recidiva endehazijske ideologije “tri P” (pobiti, protjerati, pokrstiti)? Po uzoru na Simona Wiesenthala nužno je potrebno u ime tekovina humane civilizacije otkrivati, hapsiti i sankcionirati vinovnike teških ratnih zločina u ravni genocida i kulturocida, srazmjerno individualnim zlodjelima. Krivcima za veleizdaju mora se suditi, računajući i usvajanje posthumnih presuda, u skladu sa odredbama Ustava, član 154/155. Stvoriti jedinstvenu bosansku armiju i policiju čiji stub čine Bosanci. Silom likvidirati sve nacističke organizacije, uspostaviti samostalno vanstranačko sudstvo. Sve ekstremne lopove pohapsiti i konfiskovati im kompletnu imovinu, zamrznuti njihove račune, lišiti ih prava građanstva. Provesti prijevremene izbore, ili, izvesti državni udar. Oslonac tražiti isključivo u prosvijećenom narodu, a ne u stranim silama koje mogu biti jedino okupatorske. Ponovo proglasiti Ustav RBiH jedinim važećim na teritoriji cijele zemlje računajući Sutorinu, koristeći posredovanje svih pravnih instanci, međunarodnih sudova, ne zazirući ni od oružanih prijetnji, da bi se vratilo oteto ili nezakonito ustupljeno, prodano. Sinhronizirano djelovati na doradi legitimnog Ustava, sa obilježjima sa kojima je RBiH priznata kao članica UN, uz potrebne izmjene po pitanju statusa Bosanske nacije kao jedine legitimne i primarno konstitutivne.

Sve drugo je glumačko bacanje prašine u oči već ionako obnevidjele publike koja aplaudira monodrami “On meni, nema Bosne!”

Pa, dragi moji, Bosne i nema!!!

Jer, ako ne vidimo očima, otvorimo dušu i srce i priznajmo sebi: čije su obale Neretve, Vrbasa, Save, Drine, obala Jadrana…? Gdje se nalazi Međugorje: u Bosni, ili, u Italiji? Ko štiti krst nad Mostarom? Trebaju li Bosni njeni talibani? Ko vlada medžlisima i ko upravlja džematima? Do kada će se u Konjević Polju kočoperiti na tuđoj zemlji bespravno podignut pravoslavni vjerski objekat? Ko su vlasnici, a ko eksploatatori bosanskih šuma? Da li je neko odgovarao što nisu kupljeni kanaderi za gašenje šumskih požara, a novac namijenjen u tu svrhu je “nestao”? Koje mračne sile odlučuju o fondovima za hidromeliorizaciju i pošumljavanje, čime se trebalo preventivno djelovati protiv poplava i klizišta? Gdje su završili fondovi namijenjeni povratnicima? Ko čuva nebo nad Bosnom i ko nas zaprašuje i od čega? Čime nas hrane i da li znamo do kojih nivoa je Monsanto prisutan u našim prodavnicima, koliko njegovi agenti utiču na izborne kampanje? Ko upravlja fabrikama, rudnicima, željezarama, petrokemijskim kombinatima i poljoprivrednim gazdinstvima? Ko kontrolira državni budžet i ima li se vlast nad nevladinim fondovima i poreskim upravama? Dokle će se penzioneri pretvarati u prosjake? Koliko još ratnih veterana trebaju podići ruku na sebe? Koliko će još stručnjaka napustiti Bosnu i zbog koga? Pošteni vjeroučitelji se zastrašuju. Korektni intelektualci danonoćno su izloženi vrijeđanju i nema nikoga ko bi ih zaštitio od vulgarnih verbalnih napada, sračunatih na trajnu neutralizaciju u javnim nastupima, do fizičkih napada od strane plaćenika koji ne prežu ni od ubistva, čiji su naručitelji oni isti koji su drušveno privilegirani da bi štitili pravni poredak.

Mediji su pod direktnim nadzorom stranačkih mafijaša, a životi slobodnih i istini odanih novinara su ugroženi.

Ko nam i na kojim osnovama “vaspitava” omladinu? Zašto su svršeni eksperti nezaposleni poslije završetka školovanja, umjesto da se pravilnim oporezivanjem kapitalista svim mladim kadrovima garantiraju najbolja radna mjesta? Djecu su nam sabili u internet-klubove, sumnjive domove, kockarnice, stadione, kafiće… truju ih i fizički i mentalno, indoktriniraju ih i inficiraju mržnjom, narkotiziraju ih, izrabljuju seksualno, naočigled nemoćnih roditelja. Na saveznom republičkom nivou nema izviđača, ferijalaca, gorana, lige mladih lingvista, mladi i ne znaju šta je omladinska radna akcija. Ko će graditi i čuvati zemlju koja se i ne poznaje? Njeni se spomenici namjerno uništavaju, računajući i stećke… Muzeji se zatvaraju, što direktno proturječi  ustavnim klauzulama o zaštiti istih. Povijest se tumači i preinačuje prema ukusima vladajuće politikanske klero-klike.

Vatra je došla do prstiju, a mi mislimo da ćemo tapšanjem odličnim glumcima otjerati otrovni dim koji će nas na kraju decenijskog spavanja ugušiti. Sadašnji kvazi-političari i kleronacisti su otvorili duševni krematorijum u kojeg bacaju polužive građane Bosne. Poluživi su, statisti pretvoreni u aveti, jer oni ne žive životom časnih, čestitih i slobodnih ljudi. Do kada ćemo sudjelovati u tom sadomazohističkom horor-scenariju samouništenja?

Bosno ponosna!

Probudi se iz dubokog narkoleptičkog transa u kojeg su te bacili profani veleizdajnici, plaćenici, njeni domaći i strani dušmani.

Probudi se! Nemaš više šta dočekati, osim vlastitog definitivnog kraja. Sada ti je posljednji trenutak da se probudiš!