Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pronađena lica koja se sumnjiče za provalu i oštećenje Pravoslavne crkve u Visokom

crkvaprokopijeU periodu od 19.01. do 21.01.2015. godine, u ulici Mule Hodžića u Visokom, izvršeno je krivično djelo teška krađa u pravoslavnu crkvu „Sveti Prokopije“, kojom prilikom je iz unutrašnjosti crkve otuđena određena količina raznih predmeta, dok su na fasadi i vratima crkve ispisani grafiti uvredljivog sadržaja, te razbijena četiri prozorska stakla.

Poduzimajući operativne aktivnosti na pronalasku počinitelja navedenih krivičnih djela, policijski službenici su došli do informacija o malodobnim licima koja bi se mogla dovesti u vezu sa izvršenjem istih, a radi se o K.E., rođenom 2000. godine, i H.E., rođenom 2000. godine, oba iz Visokog. U službenim prostorijama Policijske stanice Visoko, uz prisustvo radnice Centra za socijalni rad Visoko, kao i roditelja navedenih lica, obavljen je razgovor sa K.E. i H.E., kojom prilikom su potvrđene sumnje policijskih službenika i raspoložive indicije, te se došlo do određenih informacija o vremenu i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i otuđenim stvarima i predmetima koji su korišteni prilikom izvršenja istih.

Od strane službenika Policijske stanice Visoko nad ovim licima je zavedena kriminalistička obrada, te su poduzete druge mjere i radnje na dokumentovanju krivičnih djela počinjenih od strane navedenih lica, nakon čega će protiv istih biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.