Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kome smeta “Ćamilova pekara” na Kraljevcu?

camil pekar kraljevacDosta toga se izgradilo i još uvijek se gradi pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima u Visokom, pri tome mislimo na urbanističke i svake druge dozvole. Veoma su čudna pravila i tumačenja zakona po ovom pitanju i nije svima ista. Vlast trenira strogoću na legalistima. Najnoviji takav slučaj je onaj u “Ćamilovoj pekari” ili pekari “Kraljevac”. Tim povodom kolega novinar Mahir Šahinović na svom FB profilu postavio je interesantan post koji je komentarisao veliki broj njegovih FB prijatelja. Ovdje ne ulazimo u nesuglasice i komšijske odnose familijarno vezanih Šahinovića, ne ulazimo ni u kvalitet somuna i hljeba sa naglaskom da li je to zbog nove peći ili kako neki sumnjaju da se sadašnji somuni peku u električnoj, a ne onoj peći na drva. Suština našeg bavljenja ovom temomo jeste ponašanje Službe za urbanizam Općine Visoko i nadležne inspekcije, jer očito je na primjeru “Ćamilove pekare” da nismo svi isti pred zakonom i zakonskim obavezama u situaciji kada inspekcija platu zarađuje na Kraljevcu u općini gdje je bespravna gradnja gotovo pa legalan posao.

Sve je krenulo od ovog FB posta:

Mahir Šahinović – Pitanje za sve Visočane i molim za iskren odgovor:
Da li iko ima nešto protiv Pekare Kraljevac koja postoji već 103 godine na istom mjestu i radi bez prestanka po starom receptu pekarskog majstora Ćamila Šahinovića kod koga su brojni pekari prošli obuku?

Nakon velikog broja diskusija, Mahir Šahinović je na kraju i pojasnio zbog čega se odlučio na ovakvu reakciju.

Mahir Sahinovic Mislim da nijedan objekat u ovoj čaršiji nije imao više problema za rekonstrukciju iako postoji od 1912. godine. Pa da smo pravili pekaru iznova, tamo gdje nikad nije bila mislim da bi manje problema imali.

Mahir Sahinovic Ispostovali smo sve pohlepne i dušmanske zahtjeve i to i dalje nije dosta. Zato me interesuje,možda tog’ nisam svjestan, da li ima neka peticija protiv pekare na Kraljevcu? Ili je neko želi ugasiti zbog nečega što mi ne znamo? To pitam jer inspekcija visi gore i nikad do sad nisu bili revnosniji i efikasniji uprkos brojnim objektima koji nikakve dozvole nemaju, tipa hotela koji radi na crno usred čaršije, kuda mora svaki put proći inspekcija da bi došla na Kraljevac!
 
Očigledno je da u očima ove i ovakve vlasti u Visokom nismo svi isti, a još je očiglednije da njih to i ne zanima što je tako.