Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Upriličena promocija knjige “Islam u koji pozivamo” autora šejh Jusufa el Karadavija

Promocija knjige Jusuf el KaradaviVečeras je u Velikoj sali Općine Visoko, a u organizaciji Udruženja građana “Klub knjige”, upriličena promocija knjige autora šejh Jusufa el Karadavija, sa naslovom “Islam u koji pozivamo”, a koju je na naš jezik preveo Visočanin prof. dr. hfz. Safvet Halilović.
Knjiga sa ovim simboličnim naslovom govori o situaciji u kojoj se islam nalazi u današnjem modernom vremenu, kada se pojavom mass medija pojavljuje veliki broj ljudi koji govore o ovoj vjeri i tumače je, a često bez dovoljno dokaza i bez uporišta u islamskim pravilima i zakonima. Stoga, šejh Jusuf el Karadavi u ovoj knjizi, koja je 41. po redu prevedena na bosanski jezik od ukupno njih 42., govori o tom srednjem ili umjerenom putu koji bi muslimani u svijetu trebali da prakticiraju, pritom ne dopuštajući niti ekstremizam niti opuštenost u tumačenju vjere. 
Šejh Jusuf el Karadavi inače je jedan od najcjenjenijih islamskih učenjaka našeg doba, koji je do sada napisao preko dvije stotine knjiga iz različitih oblasti islamske nauke, a uz sve to je i predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka i Europskog vijeća za fetve i istraživanja, kao i brojnih drugih islamskih asocijacija. Rođen je u Egiptu 1926. godine, a od svoje 8. godine je hafiz Kur'ana, te se čitav život bavi islamskom naukom kroz prizmu društvenih nauka, kako bi napravio kvalitetan spoj između duhovnih i svjetovnih nauka, zbog čega je jedan od najistaknutijih učenjaka diljem zemaljske kugle, a posebno u zemljama Zapadne Europe i Amerike.

Na večerašnjoj promociji knjige gosti predavači, koji su govorili o samom djelu kao i o značaju ovog djela za sve muslimane u današnjem svijetu, bili su prof. dr. hfz. Safvet Halilović i prof. dr. Šefik Kurdić, te su oni u svom iscrpnom izlaganju pred gotovo punom salom, predstavili ovu knjigu i autora kako dolikuje, govoreći o današnjem svijetu u kojem muslimani žive i kako se trebaju ponašati u duhu islama.

Više fotografija sa ove promocije možete pogledati na našoj FACEBOOK STRANICI