Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bivši kapiten RK Bosna karijeru nastavlja u Finskoj

mirza mimicJedan u nizu visočkih igrača koji je svoju rukometnu karijeru nastavio u inostranstvu je i Mirza Mimić. Bivši kapiten RK “Bosna” Visoko i jedan od nosilaca igre u prvom dijelu sezone svoju karijeru je nastavio u Finskom HIFK-u. S obzirom da je period kada su aktuelne rukometne teme iskoristili smo priliku i razgovarali sa Mirzom.

Prošlo su dva mjeseca kako ste napustili BiH i otišli u Finsku. Kako je prošao period adaptacije, možete li nam malo približiti Finsku iz vaše perspektive i općenito kvalitetu rukometa u Finskoj?

Mogu reći da je period adaptacije prošao vrlo dobro. Imao sam veliku pomoć od Nikole Žujića koji mi je bio pravi vodič kroz ovaj početni period adaptacije. Finska, kao i sve skandinavske zemlje, je izuzetno uređena zemlja u svim aspektima života i stvarno se nije teško prilagoditi na život ovdje. Rukomet i nije toliko popularan sport kao naprimjer hokej ili fudbal. Liga je poluprofesionalna, gotovo svi igrači imaju posao i igraju rukomet. Sistem takmičenja je trokružni, poslije slijedi playoff po sistemu tri dobivene utakmice.

Prvenstvo je u toku, ekipa HIFK-a se nalazi na 5.mjestu. Reci nam nešto više o ekipi, koliko ste vi zadovoljni trenutnim rezultatima i prije svega svojom igrom?

Trenutno se nalazimo na petoj poziciji i mogu reći da je to realno stanje u ovom trenutku. Cilj ekipe u regularnom dijelu prvenstva je završiti među 4 ekipe i steći što bolje uslove za početak playoff-a. Svojom igrom u proteklom periodu sam zadovoljan, a što je najbitnije zadovoljni su i treneri i vodstvo ekipe.

Kako se snalazite u zemlji čiji jezik i nije baš tako lagan za naučiti?

Što se tiče jezika, velika mi je pomoć što ovdje svi pričaju engleski jezik i nije mi problem prilikom sporazumijevanja, ali generalno finski jezik je izuzetno težak, to čak i oni sami priznaju.

Imate li vremena za neka druženja, kako provodiš slobodno?

Slobodnog vremena ima,veći dio slobodnog vremena koristim za obilazak i upoznavanje Helsinkija, jer grad je izuzetno lijep. Također, tu je nekoliko drugova koji su sa prostora ex Jugoslavije pa često provodimo vrijeme skupa.

Sigurno je da pratite i vaš bivši klub RK “Bosna” u kojem ste bili i kapiten i nosilac igre. Došlo je do nekih promjena, neki su igrači otišli, neka pojačanja došla, kako gledate na to? Može li Bosna izboriti opstanak?

Svakako da pratim dešavanja u svom matičnom klubu, nadam se da će se Bosna uspjeti konsolidovati. Drago mi je da su legende kluba tu da pomognu klubu u ovim teškim vremenima, a ja ne sumnjam da će Bosna uspjeti da ispuni svoj cilj i da će ostati u Premijer ligi BiH gdje joj je i mjesto!

Možete li uporediti našu ligu i Finsku, kako sa kvalitetom tako i sa organizacijom?

Kvalitetom su tu negdje, možda je malo bolja trenutno finska liga, ali organizacijski se ne može porediti, ovdje je sve savršeno organizovano.

Počinje Svjetko prvenstvo u rukometu, BiH je po prvi izborila učešće. Koliko može reprezentacija BiH i općenito osvrt na cjelokupno prvenstvo, tvoja očekivanja i favoriti?

Nadam se da BiH može puno pokazati na ovoj svjetskoj smotri najboljih, ja se iskreno nadam da imamo snage i kvaliteta za prolazak u drugi krug. Favoriti su isti kao i prethodnih godina, a to su Francuska, Danska, Španija, Hrvatska mislim da je to i mogući poredak na kraju.

Kakvi su dalji planovi kada je vaša karijera u pitanju i imate li nekih posebnih želja?

Nastojim davati svoj maksimum svaki put na terenu, a vrijeme će pokazati šta će biti u budućnosti. Ja bih iskreno volio ostati u Finskoj i u narednom periodu.

TV Vinet/Visoko.co.ba