Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SNSD i SBB napustili sjednicu jer nije prošao njihov zahtjev za smjenu Džaferovića

semsudin-mehmedovicZastupnici SNSD-a i SBB-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  jer nije prošao njihov zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, potvrdio je za Patriu zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.

– Nezadovoljni ishodom glasanja a što su i najavili prilikom predlaganja tačaka dnevnog reda oni su napustili salu. No, imamo kvorum i Dom je nastavio sa radom, kaže Mehmedović.

U ime Kluba zastupnika SBB-a Mirsad Đonlagić je kazao da oni traže od Džaferovića da podnese ostavku na mjesto predsjedavajućeg  i da se ta tačka uvrsti u dnevni red. 

Obrazlažući ovaj prijedlog, Đonlagić je podsjetio da je ovaj Dom smijenio Fahrudina Radončića s pozicije ministra sigurnosti BiH na osnovu insinuacija,a ne na osnovu teških optužbi kakve se vezuju za ime Šefika Džaferovića.  

-Ovdje se radi o zaštiti digniteta funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Zato smatramo da on treba da podnese ostavku dok se ove stvari ne razjasne, rekao je Đonlagić.

Inicijativu za smjenu Džaferovića, zbog navodne umješanosti u ratne zločine na Vozući pokrenuo je prvi SNSD.

– Predlažemo ovu odluku zbog postojanja ozbiljnih optužbi koje je kroz dokumentaciju Tužilaštvu BiH dostavio MIrsad Kebo, rekao je Staša Košarac u ime Kluba zastupnika SNSD-a.  

Iako na jutros održanom Kolegiju, te Proširenom kolegiju ovog doma nije prošla inicijativa kao tačka dnevnog reda, što su podržali samo zastupnici SBB-a, SNSD je i na samoj sjednici pokušao da predložo to kao tačku dnevnog reda.

No, kako nije bilo dovoljno ruku, inicijativa je propala.

NAP/Visoko.co.ba