Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

A Visoko i Vrutak?

vrutak1Jedna u nizu “šarenih laža” u koju su na trenutak povjerovali Visočani bila je i ona o Visokom kao mjestu sa izobiljem izvorišta i vode koje navodno ima za kompletnu općinu. Oni optimističniji i stranačkom ideologijom zaluđeniji su tvrdili da vode ima toliko da ćemo je i izvoziti, te da svakodnevno ne znamo iskoristiti ogromne resurse koji propadaju. Tim povodom angažovan je i neki “stručni tim” iz Republike Srpske, koji je uredno napravio analizu prema kojoj je i velikim dijelom potvrdio navode vladajuće stranke, na osnovu kojih su “braća” Turci trebali da nam riješe pitanje vodosnabdijevanja još u proljeće 2013.godine i to za kompletnu općinu Visoko od Kralupa do Dobrinja.

Naravno, i to je bila jedna u nizu laži infantilnih kvazi političara, koji su “proprali” koju desetinu hiljada maraka kroz istraživanja na izvorištu Vrutak od čega je, na kraju će se ispostaviti, ostalo jedno veliko NIŠTA. Istina je potpuno suprotna, i načno utemeljena od strane Federalnog zavoda za geologiju i ona glasi da nismo bogati vodom i izvorištima.

U Federaciji BiH ima izvorišta, koja su iskorištena, kao i potencijalnih izvorišta, koja imaju prostora za dodatno zahvatanje podzemnih voda za vodosnadbijevanje – rekao je direktor Federalnog zavoda za geologiju, Hazim Hrvatović za Agenciju FENA komentirajući trenutno stanje podzemnih voda.

To znači, kako ističe, da u Federaciji BiH ima izvora za koja se ranije uopće nije znalo.

– Tih potencijalnih izvorišta ima od Sarajevskog polja do područja Kaknja, te na određenim lokalitetima na područjima Fojnice, Prozora i Jablanice, kao i Tuzle – kazao je Hrvatović.

U protekle dvije godine, od kada je počeo projekt „Izrada katastra podzemnih voda“, kaže da je više od 1.000 izvora, bunara i bušotina snimljeno i obrađeno.

Ti podaci su dostavljeni Agenciji za sliv Jadranskog mora, Agenciji za sliv rijeke Save, Federalnoj upravi civilne zaštite i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u narednom periodu biće dostavljeni i svim općinama.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o odobravanju utroška sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za sufinansiranje projekta prevencije „Izrada katastra podzemnih voda (voda namijenjenih za piće)” Hrvatović ističe da će u aprilu biti nastavljen taj projekat.

– Tada ćemo obraditi područja Hercegovine, odnosno Konjica, Jablanice, Ljubuškog, Posušja i Širokog Brijega – navodi Hrvatović, dodajući da su već obrađeni Mostar, Neum, Čapljina i Stolac.

Na osnovu obrađenih podataka zaključio je da je generalno kvalitet vode dobar.

U nastavku projekta podaci će se, kako kaže, obraditi kabinetski i laboratorijski a zatim će krajem godine biti dostavljeni Federalnoj vladi na usvajanje.

Odlukom o odobrenju utroška sredstava Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava se korištenje 150.000 KM od sredstava koja se vode na podračunu u okviru Jedinstvenog računa Trezora Federacije BiH.

Sredstva će biti korištena u naredne tri godine u skladu sa sporazumom između Federalne uprave civilne zaštite i Zavoda za geologiju FBiH.

Odobrena sredstva bit će iskorištena za kupovinu opreme, koja je neophodna za realizaciju projekta. Oprema podrazumijeva hardver, softver i terenske instrumente.

FENA/Visoko.co.ba

Posted in BiH