Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Posljednjeg dana 2014. godine u Klas stigao voz sa 1.000 tona pšenice

voz klasPosljednjeg dana 2014. godine, u silose bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo stigla je kompozicija vagona sa 1.000 tona visokokvalitetne pšenice. Ovo je samo prvi dio lota od ukupno 50.000 tona pšenice, ugovorene za skladištenje i potrošnju do žetve 2015. godine.

– Tako je ispalo, ali ovo je najbolji način da se počne Nova poslovna 2015. godina. Već sada smo osigurali dovoljne količine najkvalitetnije pšenice za snabdijevanje stanovništva Klasovim brašnom, hljebom, pecivima i ostalm proizvodima u godini koja je pred nama. Insistiramo na sigurnosti i kvalitetu ove, ali i svih žitarica i drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda, jer to zahtijevaju ne samo strogi standardi proizvodnje hrane, već i obaveza prema brandu kakav je „Klas“. I dalje stoji ponuda domaćim poljoprivrednicima i institucijama da ćemo sve raspoložive viškove žitarica koje zadovoljavaju kvalitetom otkupiti u BiH, kazao je tom prilikom Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Inače proces dopremanja, skladištenja i prerade pšenice i drugih žitarica potpuno je automatiziran, od ulaska zrna u krug Klasa, do izlaska brašna i drugih proizvoda iz proizvodnje i transporta kupcima, što garantuje sigurnost i kvalitet hrane koju Klas proizvodi. 

Praksa kompanije Klas nalaže uzimanje uzoraka pšenice, što je posao stručnog uzorkovača, kao i provjeru kvaliteta i zdravstvene ispravnosti u jednoj od najopremljenijih laboratorija za određivanje kvaliteta žitarica, mlinskih i pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom pogonu kompanije Klas. Zrno pšenice se analizira na više faktora kao što su: teški metali, pesticidi, radioaktivnost, afoatoksini i slično.

Ukoliko pšenica zadovolji na testu zdravstvene ispravnosti, a zatim i prilikom kontrole kvaliteta, ona dobija dozvolu za skladištenje. Uzorak pšenice se šalje i na dodatne analize i to u Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Veterinarski fakultet u Sarajevu, dvije certificirane ustanove za provedbu kontrola zdravstvene ispravnosti, kao i kontrola kvaliteta sirovina ili proizvoda. Kapacitet silosa za skladištenje pšenice u Sarajevu, ali i ostalih sirovina koje se koriste u proizvodnom procesu je 60.000 tona.

Kontrola pšenice, i ostalih sirovina, započinje prilikom ugovaranja određenih parametara sa dobavljačem, zatim dolaskom pšenice u pogon Klasa, i na samom kraju prilikom slanja pšenice u mlin radi dobijanja brašna. Kvalitet pšenice je pažljivo biran kako bi zadovoljio parametre koji omogućavaju očuvanje, te poboljšanje postojećeg kvaliteta brašna i ostalih proizvoda od brašna iz Klasovih pogona.

Kupuj domaće – gradi BiH!