Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcija na upad policije u prostorije Klix.ba

refik kurgasBiH je postala, pa skoro školskim primjerom zloupotrebe demokratskih principa za potrebe političkih oligarhija. Društveno-politički sistem u svojoj praksi se podređuje očuvanju „političkih centara moći“.
Jučerašnji upad policije u prostorije sarajevskog internet portala klix.ba, samo je jedan u nizu primjera u kojima se „političke oligarhije“ služe represivnim sredstvima u zaštiti vlastitih kriminalnih radnji.
Za čuđenje nema mjesta. Bezbroj je primjera koji potvrđuju kontinuitet takve prakse, a da nitko neće odgovarati. „Tri dana svakog čuda“ – senzacionalni euforizam kako je promptno radikalizirao temu, isto tako će je za par dana ignorisati. Nedosljednost svake prakse, pa i istrajnost u društvenom procesuiranju ovakvih slučajeva, za par dana će biti relativizirana nekom novom senzacionalnošću, jer ovdašnja javnost se hrani senzacionalističkim ekskluzivtetima, a toga u BiH barem ne nedostaje.

Za čuđenje nema mjesta i zbog činjenice da više od jednog desetljeća u institucije državne vlasti upošljavamo partijske kadrove sa kupljenim diplomama na instant fakultetima. Takvih poslušno-podobnih kadrova, poodavno se involviralo u sve institucije, pa i policijske organe, tužilaštva, sudstvo, itd.

Jučeršanji slučaj otkriva još jednu, dugoročno katastrofalnu političku praksu – da Dodik svoju autokratiju i discipliniranje medija prenosi iz manjeg bh entiteta  u Federaciju BiH. Na taj način otvara novi proces – proširuje vlastite nadležnosti na cijelu BiH po pitanju djelovanje „konstruktivne opozicije“ u novoizabranoj vlasti.

„Bošnjačka politika“ je jučerašnjim potezom – autogolom, još jednom potvrdila svoju površnost, kompromisnost u sitnošićarluku.
Na sramotu neka je svim političlim akterima u BiH, pravosudnim organima ove države, a najviše građanima koji svojom pasivnošću legaliziraju i legitimiziraju političke kabadahije koje nam čine sve ovo.  Snaga naroda Bosne i Hercegovine i njihova tajna ne leži u kompjuterima niti u hard diskovima,već u volji, hrabrosti,  upornosti i inatu da se pravda istjera na čistac kako bi se sačuvala jedina nam Bosna i Hercegovina.