Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novinari “istjerani” iz sale OV Visoko za vrijeme trajanja jedne od tačaka dnevnog reda

upitnik ilustracijaI to smo dočekali. Netransparentnost u punom kapacitetu. Na posljednjoj sjednici OV Visoko jedna od tačaka je bila – Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključenje sporazuma o načinu izmirenja duga između Općine Visoko i Sarajevo Osiguranja. I gle čuda velikoga, sve suprotno predizbornim obećanjima o transparentnosti rada nove zakonodavne i izvršne vlasti desilo se da su novinari “istjerani” za vrijeme diskutovanja o ovoj tačci dnevnog reda, inače osmoj po redu. I ne samo da su iz sale odstranjeni novinari, istu sudbinu je doživio i advokat Sarajevo Osiguranja.

Odmah na početku kada je otvorena ova tačka dnevnog reda Mirnes Fatić (BPS) i Jasmin Omanović (SBB) postavili su jasna pitanja da im se pojasni o čemu se radi. Nakon toga Općinski pravobranilac je predložio da se isključi javnost jer je predmet i dalje na sudu te da Vijeće napusti i advokat Sarajevo Osiguranja.

Za ovaj prijedlog se glasalo i od 23 prisutna vijećnika njih 21 su glasali da se odstrane novinari i advokat dok su samo dva vijećnika bila suzdržana, Mirnes Fatić (BPS) i Dejan Šćepanović (SDP).

Nakon kraće rasprave se ustanovilo da je sudski proces po ovom pitanju još uvijek u toku i da se informacije ne smiju iznositi u javnost. Kasnije smo saznali da su vijećnici bili izuzetno glasni, a Jasmin Omanović (SBB) posebno. Ova tačka je na kraju usvojena, ali zbog netransparentnosti rada Općinskog Vijeća javnost je ostala uskraćena i pod kojim uvjetima je usvojena. Ono što znamo jeste da je Vijeće prihvatilo odluku za izmirenje duga.

Toliko o “transparentnosti” u radu zakonodavne vlasti.